SINTEF tapte skattesak Høyre krever lovendring

Høyre støtter SINTEF i kravet om lovendring etter at SINTEF har tapt en skattesak der striden sto om cirka 30 millioner kroner.

Høyesteretts kjæremålsutvalg har avvist å la Høyesterett behandle SINTEFs anke av en dom fra Frostating lagmannsrett den 10. oktober i fjor. I denne dommen blir det fastslått at SINTEF og fire datterselskaper har plikt til å betale både formuesskatt og inntektsskatt.

Konsernsjef Unni Steinsmo i SINTEF hevder i en pressemelding at det er bred politisk enighet om at forskning ikke skal skattlegges.
- Stortinget må derfor gjøre en lovendring, sier hun.

Hun mener at det ikke er samsvar mellom loven og det som er «en entydig politisk oppfatning.»

- Vis handlekraft
Høyres stortingsgruppe var tirsdag raskt ute med en pressemelding for å støtte SINTEF, og i hvert fall et stykke på vei bekrefte påstanden om den politiske oppfatningen i denne saken.

«Finansministeren må vise handlekraft», heter det i pressemeldingen, der stortingsrepresentant Linda C. Hofstad Helleland (H) uttaler at SINTEFs skatteregning på 30 millioner kroner er et signal som er «svært uheldig for det viktige arbeidet forskningsinstituttene i Norge gjør.»

Hun er medlem av Stortingets finanskomité, og oppfordrer finansminister Kristin Halvorsen (SV) til å «gripe inn og vise ansvar.»

- Først og fremst bør hun ta initiativ til å endre dagens lovverk slik vi foreslo i fjor høst. Men Høyre forventer at regjeringen også foreslår utvidet skattefritak for forskningsinstitusjonene, sier Linda C. Hofstad Helleland.

En glipp
Venstre stiller seg bak Høyres krav.
- Vi går ut ifra at dette er en glipp som snarlig blir utbedret, sier forskningstalsmann Odd Einar Dørum (V) til NTB.

Han mener finansministeren må rydde opp.

- Vi støtter ikke noen form for beskatning på forskningsstiftelser eller forskningsaktivitet, sier Dørum.

Søker fritak
I forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2008 vedtok Stortinget en lovendring som innebærer at forskningsstiftelser ikke skal betale formuesskatt.
- Endringen var positiv. Men den dommen som nå er stadfestet, viser at Stortinget også må presisere at forskningsaktivitet heller ikke skal inntektsbeskattes, sier Unni Steinsmo.

SINTEF opplyser i sin pressemelding at konsernet nå vil søke om å få ettergitt skattebeløpet på rundt 30 millioner kroner, med den begrunnelse at dette i all hovedsak er formuesskatt. SINTEF ønsker at disse midlene skal investeres i laboratorier og ny forskning.