Teeness

Teeness

Teeness
Sted: Trondheim
Kontraktssum eks mva: 90 millioner kroner
Prosjekttype: Industribygg
BTA: 12.600 kvm
Byggherre: Ranheimsveien 127
Totalentreprenør: Ing. I. Sæther
Arkitekt: Siv. Ark. Odd Thommesen
Prosjektl. for leietaker: PLT
Rådgivende ingeniører: VVS/RIV: Riksheim Consulting - Bygg/RIB: Siv. Ing. Paul Moe - RIBR: NBC

Underentreprenører: Elektro: Gerhardsen Elektro - Sanitær- og varmeanlegg: Rørteknikk - Stålarbeider: Trondheim Stål - Grunn- og utv.anlegg: Grunnarbeid - Glass- og fasadearbeid: Glassbygg - Ventilsasjon: Comfort-Teknikk - Taktekking: Takservice - Epoxygulv hall: Minor Industriplast - Sprinkler: Tafjord Invest - Fasadeplater: Corus - Byggevarer: Optimera Proff - Lift/maskinutleie: Pilot Utleie - Branntetting: Firesafe

Bygget gjenspeiler en moderne industribedrift som ønsker å vise frem produksjonen, og ikke gjemme den bort.

Produksjonsbedriften Teeness, tidligere TNS, har hittil holdt til i godt over 100 år gamle lokaler i Nedre Ila i Trondheim. Bedriften har en strålende utvikling og hadde for lengst vokst seg ut av de etter hvert uhensiktsmessige lokalene. Etter en viss tid på jakt etter et passende industriområde ble tomta funnet på Grilstadfjæra, vendt ut mot Trondheimsfjorden. Ivar Koteng og Anton Jenssen står som byggherrer bak selskapet Ranheimsveien 127 AS, med Teeness som langsiktig bruker og leietaker.

- Vi startet med å dra på studietur til Danmark. Målet var å finne inspirasjon hos tilsvarende produksjonsbedrifter, for å se hvordan de hadde løst arealdisponeringen, forteller arkitekten, Odd Thommesen i Odd Thommesen Siv. Ark. - Det var ønskelig med god struktur, med lite skille mellom produksjonshall, kontorer og produktutvikling. En forutsetning var mest mulig kontakt, ikke minst visuelt, mellom de forskjellige typene virksomhet i bedriften.

Skreddersydd bygg
Totalentreprenør Ing. I. Sæther har hatt et nært samarbeid med byggherre tidligere, og kunne starte grunnarbeidene på nyåret i 2006. Det ble kjørt ut eller omplassert 30.000 kubikkmeter løse masser i sør fra en lett skrånende og leirholdig tomt. Bygget har ringmur, er punktfundamentert og har bærekonstruksjoner i stål. Stålplatetaket er tekket med Protan. Gulvet er tilpasset behovet til leietaker på de fleste områder, også det opptil 40 cm tykke betonggulvet, som er anlagt for å unngå vibrasjoner. Teeness utvikler og leverer høyteknologisk verktøy, og er i verdensbresjen med sine vibrasjonsdempende verktøyholdere.

- Bygget skal være fleksibelt for byggherren for å kunne endre driftsforhold til leietaker. Fra start har vi hatt en dialog i forprosjektfasen, dette har pågått under hele byggevirksomheten. Alt er nå skreddersydd for Teeness, sier Tore Laugtug, ansvarlig for byggeledelse i Ivar Koteng AS.

Store glassarealer
Fasadeveggene består stort sett av sandwichelementer. Bygget presenterer seg med en svært spandabel bruk av glass. Både frontpartiet mot nord, en skillevegg mellom produksjonshall og inngangsparti / kontorområde, og mot vest i kantinen. Til sammen er det brukt ca 13- 1400 kvm glass, der glassfronten alene er på 600 kvm. De fem takoppbyggene, som fungerer som lyssjakter ned i produksjonshallen, gir glass og lyse, rene flater en gjennomskinnelig virkning i bygget. Det er lagt ned store ressurser i akustikk - og støydemping i den 8.200 kvm store produksjonshallen.

Sammen med fjernvarme vil en varmeveksler ute i fjorden bidra med energieffektiviseringen. Varmeproduksjonen fra de mange maskinene skal også kunne gjenvinnes og brukes på nytt. Bygget har vannbåren gulvvarme, også i kontordelen på ca 3.200 kvm i første og på mesaninen i andre etasje.

Glidende overlevering
- I tillegg til arealet på 12.600 kvm har utfordringen vært fundamentering, sammen med krevende akustikk og ventilasjon, sier prosjektleder Steinar Nødseth hos Ing. I. Sæther. De har hatt alt betongarbeid, all sandwich - og fasademontasje, i tillegg til innredningsarbeidene. At tone og samarbeidsklima mellom byggherre, bruker og entreprenør er godt bekreftes av gentlemens agreement når det gjelder overlapp på overlevering. Elektro og rør fikk tilgang til produksjonshallen allerede tidlig i desember. Dermed kunne også innflytting og en møysommelig monterings- og uttestingsprosess av maskiner og utstyr begynne tidligere. Bygget er allerede gradvis tatt i bruk, nå foregår den siste finpussen for entreprenør Ing. I. Sæther, samtidig som Teeness vil kunne starte opp produksjonen lenge før planlagt.

Adm. dir. Morten Mojo i Teeness liker tanken på å kunne vise stolt fram bedriften, ikke minst produksjonshallen, og la denne få en viktig del i markedsføringen for kunder og gjester. -Vi gleder oss til å komme i gang. Teeness med sine 110 ansatte kommer til å øke produksjonen vesentlig ved at vi nå vil være mye mer effektive, bekrefter Mojo.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter