Nye Ahus

Nye Ahus

Nye Ahus
Sted: Lørenskog
Prosjektkostnad: 8,1 milliarder kroner
Prosjekttype: Sykehus
BTA: 137.000 kvm
Byggherre: Helse Øst RHF v/ Nye Ahus
Bruker: Ahus
Arkitekt: Arkitektkontoret C.F.Møller
Prosjektledelse: Advansia
Hovedentreprenører:
- NCC: Råbygg behandlings- og sengebygg
- Peab: Kulverter og fundamenter, råbygg barnesenter, tett bygg/innv. arbeider sengebygg og glassgate, teknisk sentral og tett bygg/innv. arbeider på barnesenteret
- Skanska: Tett bygg og innv. arbeider behandlingsbygg
- HENT: Frontbygg og kapell
Sideentreprenører: IKT-infrastruktur: Telenor Business Solutions - Rør: Oras
- Elektro: Siemens - Heis: Otis - Ventilasjon: YIT


Underentreprenører og leverandører Peab, Barnesenteret: Brakkevask: ISS - Armeringsstål: Stålgrossisten - Ferdigbetong: Unicon - Påstøp betong: Hæhre Gulvstøp - Påstøp A-plan: Aker Byggeteknikk - Mur-/puss-/flisarb. og fasadepuss: Mjøndalen Mur og Puss - Sportsgulv: Gulv og Takteknikk - Terrazzo: Sandefjord Terrazzo - Tømrer innleid: Edvardsen Entr. Bygg - Byggevarer: Byggmakker - Alu-fasader: Hubro - Brannbeskyttelse: Firesafe - Blikkenslager: Sigfred Bentzen & Sønn - Maler: Malerm. Buer - Dekkestøp råbygg: Euro Gulv - Fasadevasksystem: AMV Askim Mek. Verksted Koltek

Underentreprenører og leverandører Peab, Sengebygg: Betongsaging, hulltak: Betovent / Multiteknikk - Tømrerarb. UE: Gipsbygger`n - Skjermtegl mont.: Ellingard - Alufasader: Hubro - Taktekking: IcopalTak Øst - Stålarb./ trapper: Aronsen Mek.Industri - Bet.elment råbygg: Spenncon - Dekkestøp råbygg: Euro Gulv

Underentreprenører og leverandører HENT: Gulvavretting: Aker Bygge-
teknikk - Maskinleverandør: Bautas - RIB BT-Stål: Bright Rådgivende Stål - Spunt kapell: Entreprenørservice - Blikkenslager: Franke Onsrud - Fasade-arbeider: Fasadeteknikk l Gipsplatemontasje: Gipsbygger`n - Stålkons.og bet.element: Contiga - Taktekking: Icopal Tak Øst - Malerarbeider: Malerm. Buer - Graving kapell: Ole M. Almeli - Stillas: Pilot - Glassfasader: Profilteam - Gulvavretting: Re Gulvavretting - Systeminnredning: Sanacoustic Byggmontering - Brannisolering: Thermax - Betong: Unicon - Container: Retura Wilhelmsen & Sønner - Parkett: Woodco - Rekkverk: SIAS - Byggevarer: Maxbo

Underentreprenører og leverandører Skanska: Brannisolering: Firesafe - Taktekking: IcopalTak Øst - Fasadevasksystem: Askim Mek. Verksted - Utvendig tømring B1: Noveta - Stillasarbeider: Scanstillas - Mur og pussarbeider: Mjøndalen Mur og Puss - Kjerneboring og betongsaging: Betovent - Aluvinduer og fasadeglass: UPB, Aile Group - Maler og tapetserarbeider: Edvardsson Entreprenør - Flisarbeider: Norcan flis- og våtromservice - Gulvsparkling: Vinstra Sementpuss - Byggoppvarming: Polygon Miljø - Installasjonsgulv: Sigmund Olsen Agentur - Trapper, rister og rekkverk: Weland - Blikkenslager: Franke Onsrud - Gulvbelegg: BBM Norge - Byggrenhold og brakkevask: ASC Østlandske Rengjøring - Røykluker: Bramo Glass og Klima - Pussarbeider inkl. utlekting - plater: Fasadeteknikk - Utlektet fasadeglass: EMA Glass - Ståldører: Thermax - Laminatdører: Nordic Dørfabrikkk - Alu.dører med glass: Profilteam - Sparkelmasse: Maxit - Leie av brakker og utstyr: UCO - Plastgardiner: Areol Innredninger

Nye Ahus er nå mer enn 95 prosent ferdig, og nærmer seg den magiske datoen 1.10.2008. Da skal sykehuset være i full klinisk drift, selv om enkelte deler av sykehuset tas i bruk allerede i februar.

Endelig er pasienter og ansatte ved sykehuset over den aller verste og slitsomme anleggstiden. Det nye sykehuset vil med sine 570 senger stå klar for innbyggerne på Romerike og i Oslo Nord. Det har vært en lang og krevende prosess. Resultatet er nye løsninger og avansert teknologi som vil sette nye standarder for tilsvarende helsebygg. Vi kan snart la oss behandle i Europas mest moderne sykehus.

Funksjonsplanleggere
Arkitektkontoret C. F. Møller hadde med erfaringer fra tidligere sykehusprosjekter til Norge. De vil sikkert også ta med seg de norske erfaringene til andre sykehus, også til sitt nye engasjement, rikshospitalet på Island. Arkitekt og avsnittsansvarlig Steen Sunesen er opptatt av funksjon og effektivitet. Dette skapes ikke av arkitekter, det er viktig å komme inn i brukernes hode for å se hva som er riktig behov.

Ahus vil ha et brukerorientert sykehus, med pasientene i fokus. Det vil C.F.Møller også ha med sin Sunnhetsavdeling. Denne består ikke av arkitekter, men av personer med ulik bakgrunn. Flere har sittet i ledelsen på sykehus og kjenner behov og ønsker fra andre vinklinger. - Det er funksjonsplanleggere med et annet perspektiv enn ren design, og som er bedre i stand til å snakke sykehusspråk. En styrke og en stor fordel for oss, som gir god korrespondanse mellom funksjon og design, forklarer Sunesen.

Bygge og drifte
Funksjonalitet er et mantra i Nye Ahus. Fordi sykehusdrift koster. Og er verdt det. Hver gjennomtenkte prosedyre og analyserte funksjon, kan føre til bedret økonomi. I tillegg til bedre trivsel og miljø for pasienter og ansatte. Å legge tidlig til rette for fremtidige besparelser i prosjekt - og anleggsfasen, vil bety mye i budsjettene fremover. Byggekostnadene på 8100 millioner er riktignok store. Men med et forventet driftbudsjett på Ahus på ca 2.5 milliarder i året, vil driftsbudsjettet allerede etter tre år ha oversteget hele anleggskostnaden.

Advansia har hatt prosjektledelsen på Nye Ahus siden 2003. Med suksessfulle prosjekter tidligere (OL og Gardermoen), møtte de ikke opp uforberedt. Effektivitet og funksjon ga seg tidlig utslag også i prosjekteringsfasen. Prosjektdirektør Bjørn Sund gjennomførte en samlokalisering der alle rådgiverne skulle sitte sammen på anleggsplassen. Flere har uttrykt gode erfaringer med kommunikasjonsflyten, som påvirket samarbeidet og ga raskere responstid når beslutninger skulle tas. Advansia har hatt full kontroll på fremdrift og budsjett. Prosjektledelsen har heller ikke vært bekymret for de medvirkendes engasjement.

- Oppmerksomhetsgivingen fra entreprenørene til dette prosjektet har vært stor. Her har det vært godt erfarne folk som styrer hos entreprenørene, og jeg er overbevist om at de er blant de dyktigste i bransjen. Entreprenørene vil selvsagt sikre sine interesser, siden det her er både kompleksitet og store verdier i prosjektet, sier utbyggingsdirektør bygg vest, Bjørn Glemmestad i Nye Ahus.

Fra alle verdenshjørner
Noen nevnt og i hvert fall ikke alle glemt, de viktigste er kanskje rekken av alle som hver for seg har lagt ned en større eller mindre jobb i byggeprosjektet. Når alt er overlevert vil Nye Ahus ha hatt et forbruk på 6 millioner timer. På det mest hektiske (sommer -06 til sommer -07) var det registrert totalt 1250 månedsverk på Nye Ahus. Speilbildet av byggenæringen her i landet har vært tydelig på Lørenskog. Underskuddet på norsk arbeidskraft har vært kompensert med import av utenlandske arbeidskraft, og til sammen skal det ha vært uunnværlige bidragsytere fra 34 forskjellige nasjoner på prosjektet.

Skjerping og krav
Å bygge sykehus handler ikke bare om å få folk friske, det betyr også å beholde friske folk fortsatt friske. I en perfekt verden hadde h-verdien vært null. Selv om byggherrens uttalte mål om en h-verdi noe lavere enn den som hittil er oppnådd, er 2,5 i h-verdi heller ikke i noe dårlig resultat. Så har da også byggherre og entreprenører tatt ansvar og fra første dag latt HMS-arbeidet være gjenstand for stadig programskjerping og oppfølging.

Det er ikke pent å ønske noen å havne på sykehus. Ikke engang for å betrakte resultatet av års innsats fra konsulenter, arkitekter og entreprenører på Nye Ahus. På den annen side; Man kan virkelig ikke gå glipp av katedralfølelsen i den glassoverdekte senteraksen, Glassgata, eller skogen av 21 meter lange limtresøyler. Løsningen får heller være å påta seg en rolle som pasientvenn - da slår man sammen en god gjerning, med muligheten til å la seg imponere av byggverket.


Behandlingsbygg - Skanska

Skanska er den virkelige veteranen på Nye Ahus. De kunne smykke seg med den aller første kontrakten, som omfattet grunnarbeidene på byggetomta. I alt ble det uttransportert ca 330.000 kubikkmeter masser. Arbeidet foregikk i perioden mars til oktober i 2004.

Det langstrakte fotavtrykket til Nye Ahus kan deles langsetter den gjennomgående glassgata i midten. På den ene siden ligger de fire behandlingsbyggene (B1 til B4) mot vest. Skanskas kontrakt 6302 omfattet tett bygg og innvendige arbeider på behandlingsbygg og akuttmottak. Alle byggene er overlevert, B1 ble overlevert allerede 29. mars.

Noe forsinket

Underetasje 1 og 2 ble bygget av Peab, mens NCC hadde alle råbyggene. Den gradvise tilgangen til byggene som Skanska skulle ha, ble utsatt på grunn av forsinkelser. Den totale byggetiden forble allikevel uendret, og åpningen skal gå som planlagt. Forsinkelsene vil i første rekke tas fra de viktige test - og implementeringsmånedene før åpningen i oktober. - Vi skulle gjerne vært langt tidligere inne i råbyggfasen, med riggplanlegging og tilrettelegging for drift. Det ville vært en gevinst for oss, vi ville ha gjort ting litt annerledes, sier Skanskas prosjektleder Alf Olav Bjørtuft.

De spesielle kravene til tett bygg som gjelder for sykehus, for eksempel for fukt, byggstøv og smittebegrensinger, var en utfordring. Det er også gitt strenge krav til lyd - og branntetting. De mange ulike materialene i fasadene hadde også sine utfordringer. Behandlingsbyggene har puss, plater, korrigerte plater, Steniplater og store glassfelt. Konseptet med spiler kjenner vi igjen fra glassgaten.

62.700 kvadratmeter
Dagslys i alle arbeidslokaler har vært en viktig faktor i den funksjonelle formen på Nye Ahus. Behandlingsbyggene ligger derfor rundt fire gårdsrom, med åpning mot glassgaten og sengebyggene. Byggene er i seks plan over og to under bakken. Til sammen omfatter byggene hele 62.700 kvm. Det er tilkobling mot sengebyggene på fire steder i hver etasje. De tekniske rommene er anlagt i U1 og i 6.etasje. De er øremerket de til sammen 20 operasjonsrommene i første og i femte etasje, og skal bidra med de helt spesielle, tekniske funksjonene. Byggene inneholder ellers alle funksjoner med avansert teknikk som moderne behandlingsenheter krever. Det er et omfattende romprogram, med blant annet 108 polikliniske undersøkelses - og behandlingsrom, ni fødestuer og 19 intensivplasser.

Hvert behandlingsbygg har et teknisk tårn, som skal serve hver etasje med de generelle tekniske løsninger som kreves. Denne desentraliseringen betyr for planleggere og entreprenører at avstander blir kortere, og dimensjoner og føringsveger mindre.

Systematikk og planer
- Dersom man ser alt som en kompakt masse, er det håpløst. Det gjelder faktisk å bryte ned prosjektet i håndterlige elementer. Dele opp behandlingsbyggene i fire, dele opp alle etasjene, for til slutt å ende opp med hvert rom. Det er en forutsetning å få inn systematikk, og ha utarbeidet planer som er realistiske og funksjonelle. Skanska har vært heldige og hatt personer og verktøy som har laget planer som kan leses, og som det kan tas elementer ut fra, sier Bjørtuft.

Å bygge moderne sykehus handler ikke bare om å få folk friske. Det handler også om å få beholde friske folk fortsatt friske. Det gjelder i HMS - arbeidet, og ga seg også utslag i kravene til dokumentasjon på materiell som sikrer et godt innemiljø. Dokumentasjonskravene til emisjonsegenskapene var formidable, og omfattet absolutt alt av materialer og behandlingsmåter.

Nabotreff
De mange grensesnittene mot Peab og HENT har skapt enkelte divergerende oppfatninger på begge sider. Her har det vært flere arenaer for problemløsning, i første rekke jevnlige fremdrifts - og koordineringsmøter naboene i mellom. Årsakene kan være flerfoldige, det kan også være noe så jordnært som feil på tegninger eller planer. Det løste seg alltid, uten den helt store turbulensen. Mye av æren ønsker Bjørtuft skal tilfalle byggherreorganisasjonen til Bjørn Sund, som har kjørt prosjektet med "stramme tøyler". Fremdriftskravene har vært strenge, med mange rundingsbøyer underveis. Endringsomfanget var, i følge Bjørtuft, atskillig mindre enn flere hadde sett for seg på forhånd. For Skanskas del har også de såkalte uavklarte "Hold"-områdene vært begrenset.

- Avgjørelsene har kommet umiddelbart. Dette er tegn på at du har å gjøre med en profesjonell byggherreorganisasjon. Det kan være avgjørende i et stort prosjekt som dette, sier Bjørtuft.

Skanska er nå ferdige på Nye Ahus. Til sammen har Skanska registrert nesten 1300 mann inne på prosjektet, av disse utgjør utlendinger ca 800 personer. - Det har vært kjempegøy å være her. At vi nå har kommet i mål, rimelig komfortabelt på et så stort prosjekt, var det kanskje ikke alle som hadde ventet på forhånd, forsinkelsene og utfordringene tatt i betraktning, avslutter Bjørtuft.

Frontbygg og kapell - HENT
Om ikke alle besøkende får tilgang til hele det gigantiske Nye Ahus, vil alle bli møtt av et av de viktigste byggene. Frontbygget presenterer sykehuset, her står ikke det medisinskfaglige i sentrum.

En karakteristisk utkraging på ti meter gir ly for vær og vind over inngangen. Omtale og beskrivelse av Nye Ahus dreier seg mye om glassgaten, og senge - og behandlingsbygg. Det vil raskt endre seg når vestibyle med resepsjon og underetasje tas i bruk fra 1. april. Det første møtet med sykehuset tilkjennegir åpenhet og få stengte grenser. Herfra eksponerer bulevarden - glassgata - seg, og avslører noen av de viktige pasient - og publikumsrettede funksjoner den innehar.

Materialvalg og løsninger gir frontbygget et budsjett pr kvadratmeter som er vesentlig høyere enn snittet på sykehuset for øvrig.

Glassfront
De utvendige fasadene kjennetegnes av glassflisene, og av glassfrontene. I selve hovedinngangspartiet og i byggets lengde. Glassveggen er sprosseløs, den spesielle konstruksjonen er like sterk som en tradisjonell aluminiumsprofil. Personalkantina i andre etasje vil nye godt av denne utrolige glassveggen, der de bespisende kan sitte skjermet med utsyn mot forplassen. Det plasstøpte, elliptiskformede trappehuset, kan også beundres fra kantina. Det er belagt med stående, røde glassfliser i format 2,5 ganger 15 centimeter. Trappehuset blir selvsagt også synlig utenfra og på kalde dager vil vi tro blikket dras mot dette kunstverket av betong og kanskje minne om en rødglødende kakkelovn.

-Den største utfordringen har vært den plasstøpte betongen, som nesten hele bygget består av. Underetasje og første etasje er i betong, med stål og gips i toppetasjen. Kompleksiteten tror jeg ingen skjønner før man ser seg om. Da avsløres sprang, høydeforskjeller, avfasinger og utkraginger nesten i hver detalj, kommenterer HENTs prosjektleder Petter Eide. Frontbygget er det minste bygget, allikevel med de største rommene. Et stort auditorium til 300 personer, og altså kantinen med ca 350 sitteplasser. Et viktig teknisk rom befinner seg i underetasjen og bak seg i resepsjonen er det plassert en vaktsentral.

Mange endringer
HENT hadde en fordel av å komme senere inn i byggeprosessen enn sine naboer. Grensesnittene var små og for så vidt allerede avklarte, i det minste lett identifiserbare. - Men endringsomfanget har vært enormt. Vår kontrakt var opprinnelig på 47 millioner kroner, etter endringer er den nå på 77 millioner kroner, sier Eide.

Kapellet ligger frittstående i vest, men forbundet med undergang fra behandlingsbygget. Det har et begrenset flateinnhold, tilpasset sin spesielle og begrensede funksjon. Fasadene består av glass, tambak-beslag og med moduler av liggende eikespiler. Taket består av TRP - elementer. Kapellet skal stå ferdig 22. februar.

- For oss i HENT har dette vært et prosjekt som vi har brukt mye ressurser på og som vi også har lært mye av. Kontrakten var svært viktig, da vi etablerte oss i Østlandsområdet, avslutter Petter Eide.

Sengebygg og barnesenter - Peab
Peab har gjennomført kontrakter med en samlet verdi på over 400 millioner kroner på Nye Ahus. Råbygg barnesenter, tett bygg og innvendige arbeider sengebygg og glassgate, teknisk sentral og tett bygg og innvendige arbeider på barnesenteret. I tillegg har Peab tidligere utført entreprisen for kulverter og fundamenter.

De fire sengebyggene ligger i fløyer vinkelrett ut fra hovedaksen, men foreløpig er bare tre på plass. Det fjerde og siste, S1, skal stå delvis der "gamle" Ahus nå står, og vil ikke bli bygget før det vesentligste av ca 35.000 kvm av det eksisterende sykehus er revet.

Peab og Skanska fronter hverandre med hver sin side av glassgaten, med henholdsvis sengebygg og behandlingsbygg. Transportstrekningene til og fra behandlingsbyggene er minimalisert gjennom de fire gangbroene som går over glassgaten i hver etasje. Der behandlingsbyggene til en stor del er spesialisert og med mange ulike romløsninger tilpasset et mangfold av funksjoner, har sengebyggene en annen karakter.

Nesten identiske
De utpreger seg ikke med de store variantene når det gjelder romløsninger. De fleste etasjene består av rene sengeposter og er nesten identiske. Sengefløyene er organisert etter en nøye utprøvd modell, blant annet gjennom testing i realitysykehuset, som ble etablert i utbyggingsfasen. Fløyene er delt opp i sengeområder med 28 senger i hver, som så er inndelt i sengetun, med både enerom og dobbeltrom. Dette konseptet har egne arbeidsstasjoner for personalet og med egne oppholds - og spiserom for pasienter og besøkende. Arkitektfirmaet C. F. Møller har lagt vekt på at det fra alle rom, ikke minst fra pasientrommene, skal være mulig å få dagslys, eller utsikt til uteområder og mot parken som skal anlegges.

Nye Ahus består av over 6200 rom, de fleste av dem befinner seg i sengebyggene. En formidabel, nitidig, og møysommelig oppgave med alle detaljer på små flater. Det digitale sykehuset krever sin plass til ventilasjonssystemer og teknisk infrastruktur. Ikke minst i kanalene med føringsveger plassert i himlinger og i vegger, noe Peab også brukte mye tid på å få koordinert.

- Utfordringen har helt klart vært det store arealet. Barnesenteret og sengebyggene har til sammen bestått av nær 50.000 kvadratmeter, i en produksjon som har pågått parallelt. Det har stilt store krav til koordineringen hos vår byggeplassadministrasjon og til kapasiteten hos våre underentreprenører, sier prosjektleder hos Peab, Svein Rennan. For å anskueliggjøre en del av omfanget i sengebyggkontrakten nevner vi levering og montasje av innvendige vegger og skjørt, inkludert overflatebehandling. Dette utgjør hele 47.000 kvm.

Valg av materialer og farge på sengebyggenes fasader skal stå i kontrast til behandlingsbyggenes rene, enkle ytre. Det er brukt sort, driftsvennlig skjermtegl, festet i et aluminiumssystem. Et betegnende ord er værhud, som naturkrefter og miljøskifter skal få bryne seg på. Noe høyere kostnadsnivå ved innkjøp, men altså tilnærmet vedlikeholdsfri.

Et minihospital
Barnesenteret er et ektefødt Peab-bygg, i den forstand at Peab hadde kontrakten på råbygget, så vel som tett bygg og innvendige arbeider. Det 11.000 kvm store bygget i fem etasjer har bærende konstruksjoner av vertikale stålsøyler og horisontale stålbjelker, med hulldekkeelementer. På sett og vis kunne barnesenteret levd sitt eget liv, nesten frigjort fra resten av Nye Ahus. Det er et selvstendig minihospital tilpasset barn og ungdoms behandling og pleie. Så ligger det heller ikke på en av sidene, men i enden av glassgaten, praktisk og symbolsk plassert ved siden av fødeavdelingen i behandlingsbygget. Et klart skille i ytre materialer, uten tegl eller sinusplater, men med et mykere uttrykk. Kledningen er jernvitrolbehandlet furu, som nå fremstår frisk, men som vil forvitres over tid og bli grå.

Barns behov og funksjon
Barnesenteret har barn i fokus, det synes ikke minst innenfra og ut. Brystningshøyden er tilpasset barns høyde, behov og funksjon, det er både høytstående og lave vinduer. Det gjør det også lettere å se ut, kanskje ned på gårdsrommet med lekeplassen. Det skulle da også bare mangle at det ikke blir lagt ned ekstra ressurser som kan bidra til å senke stressterskelen hos barna. Oppfølging av det pedagogiske ansvaret er i plassert skole - og førskoleavdelingen i tredje etasje. I denne etasjen og i fjerde ligger sengeområdene, mens nyfødtseksjonen befinner seg i femte.

Mellom sengefløy S2 og S3, på midten gjennom den store glassveggen, ligger publikumskafeen som garantert vil bidra til å heve nivået ytterligere i de viktige sosiale kontaktflatene.


Flere prosjekter