Øye advarer

Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret advarer mot danske tilstander i Bjørvika.

I København har man i likhet med Oslo planlagt og bygget store boligprosjekt i nærhet til operaen. I kongens by har disse prosjektene derimot ikke blitt så populære som man håpet, og de har faktisk vært med på å dra boligprisene ned, skriver nettstedet NA24.

- Det som er felles er at dette er de dyreste prosjektene noensinne i København. Og de som har råd til det vil tydeligvis ikke bo der. Områdene har ikke den statusen og den infrastrukturen som kjøperne krever. De har det til felles at de aldri har vært boligområder tidligere, det gjør at prisene justerer seg i forhold til områdene rundt, forteller Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret til NA24.

Han vil ikke trekke så mange paralleller mellom København og Oslo, men poengterer viktigheten av å være klar over dette. Farene er i følge Øye blant annet at man bygger en bydel hvor det ikke er variasjon i husholdningene.

- Du kan ikke ha en singelbydel. Det er ikke sånn at enslige gjerne vil bo alene. Man må ha variasjon for at det skal fungere. Norge er ikke stort nok til å ha segregerte bydeler. Og man må ikke frikoble myndighetene, sier Øye til nettstedet.