Færre byggekonkurser

Januar ga en stor nedgang i antall konkurser i byggenæringen. 

2008 starter bra for bygge- og anleggsbransjen, med 21 prosent færre konkurser i januar. 44 bedrifter gikk konkurs innen bygg og anlegg i januar i år, mot 56 i januar i fjor. Det viser konkurstallene for januar fra Experian, tidligere CreditInform.

Bedrifter innen bygg og anlegg har opplevd en høy omsetningsvekst flere år på rad. Oppturen har ført til mange nyetableringer.

Men nå ser prisoppgangen på boliger ut til å ha stagnert, noe som på sikt vil kunne bremse byggeaktiviteten.

– Dette vil neppe gi noe stort oppsving i konkurser utover i 2008. Det bygges fortsatt mye, og etterslepet på byggeoppdrag er stort, sier direktør Gabor Molnar i Experian.

Uviss børsuro

Året har startet med svært urolige børser. Målt i enkeltdager har ikke Oslo Børs opplevd så store svingninger siden 1995.

– Det er for tidlig å si hvilken effekt dette har hatt på bestanden av virksomheter, eller om det har hatt noen effekt i det hele tatt, sier Molnar.

Industrien hadde 53 prosent flere konkurser i januar. 23 virksomheter pakket sammen i år mot 15 samme måned i fjor.

Hotell- og restaurantbransjen opplever lysere tider, med en konkursnedgang på 32 prosent.

– Både denne og byggebransjen opplevde færre konkurser i desember og november også. De er inne i en positiv trend, sier Molnar.

For alle bransjer og foretaksformer under ett, er konkurstallene stabile. I januar 2007 gikk 266 virksomheter konkurs i Norge, i januar i år 265.

– Konkurstallene de siste årene har vært jevnt lave. Den tendensen ser ut til å fortsette, sier Molnar.

Nedtur i Telemark
En stor del av norsk næringsliv befinner seg i området rundt Oslofjorden. Også her åpner det nye året bra.

– Både Akershus og Oslo har en solid nedgang i antall konkurser, henholdsvis 26 og 12 prosent. I Asker og Bærum er konkurstallene redusert fra 20 i januar i fjor til kun 5 i årets første måned, sier Molnar.

Telemarkingene har derimot hatt en tøffere åpning på året, med nesten tre ganger så mange konkurser i januar i år som i fjor.

Hedmark så dobbelt så mange konkurser, mens Rogaland og Hordaland også hadde en oppgang i antall konkurser i januar i år sammenlignet med fjoråret.