Kommuner evner ikke å gjøre noe med klimaet

Klimautfordringen er for stor for mange kommuner. De snakker gjerne om klimaet, men evner ikke å gjøre noe med det. 

Dette kom fram under innledningen av Kommunedagene i regi av Kommunenes Sentralforbund (KS) i Molde mandag.

Det viser seg at mange kommuner mangler kunnskap om hva de bør gjøre og hvordan. Mange mindre kommuner har ikke engang ansatt egen kommuneingeniør.

I front
Da Bellona-leder Frederic Hauge møtte 850 av landets kommunetopper i Bjørnsonsalen i Molde mandag, oppfordret han lederne i kommunene til å gå i front og nærmest legge forholdene bedre til rette for riktigere energibruk og lavere CO2-utslipp. Han mante til økt bioenergiproduksjon, til energieffektivisering av bygninger og til å stille krav til leverandører av strøm og olje om at de må tilby ny, miljøvennlig teknologi. Bakgrunnen er at 80 prosent av jordas energiforbruk i dag baserer seg på fossile brensler, og at dette må kuttes 40-80 prosent og erstattes av ny teknologi innen få år. Og kommunene kan gjøre mye på sine hjemmebaner ved å legge om og ved å stille krav, mente Hauge.

Dyr forurensing
Norge har tjent store penger på å gasse atmosfæren, som Frederic Hauge uttrykte det. Finansminister Kristin Halvorsen sa at hun vil bremse sløsingen med energi gjennom prismekanismen. Hun vil fortsette omleggingen av avgiftspolitikken slik at energivennlig biler blir rimeligere og store SUVer dyrere. Hun erklærte seg helt og holdent enig med Frederic Hauge i at forurensing må være så dyrt som mulig.

– Kommunene kan bidra innenfor oppvarming av bygg, avfallshåndtering og transport, sa Halvorsen. Men hun la til at dersom kommunene skal være en lokal klimavokter, så må de i alle fall ha den nødvendige kompetansen og den kunnskapen for å få noe gjort. I motsatt fall vil offentlig sektor ramle helt bakpå i dette arbeidet.

Gunvor Ulstein, som er konsernsjef i Ulsteingruppen på Sunnmøre, ser noe annerledes på det offentliges prioriteringer enn Kristin Halvorsen. I den timelange sekvensen foran offentlig ansatte var det verdt og merke seg at Gunvor Ulstein også var den eneste som fikk applaus – og det to ganger.

Refs fra Ulstein
Ulstein gikk først offensivt til verks mot at Statens eget oljeselskap, Statoil (nå StatoilHydro) som har sagt opp alle over 58 år og gitt dem full lønn.

– For meg som skattebetaler å være vitne til at det renner ut av en statsbedrift på denne måten, føles ikke bra. Det er rett og slett ikke akseptabelt, sa hun.

Deretter tok Gunvor Ulstein for seg dagens pensjonssystem og talte LO midt imot:

– Vi er nødt til å få nye pensjonsregler her i landet som virker slik at de som arbeider lengre får med seg mer.

Også for dette fikk hun applaus fra Kommune-Norge, i alle fall fra dem som var på KS-samlingen i Molde.

Et annet av Gunvor Ulsteins budskap på KS-konferansen var at noen av de 2.000 milliardene som Kristin Halvorsen har stående på bok godt, kan brukes nå for å få fortgang i den energiomleggingen som alle ønsker.