Rica Hotel Bergen

Rica Hotel Bergen

Rica Hotel Bergen
Sted: Bergen
Prosjekttype: Rehabilitering/utbygging
Totalkostnad/entreprisekostnad eks mva: 30 mill kroner
Areal: 1.100 kvm
Byggherre: OBOS
Byggherreombud: Rambøll Norge
Totalentreprenør: Backer Entreprenør
Totalteknisk entreprenør rør/vent.: Tevas
Arkitekt: Rambøll Norge
Rådgivere: RIB, RIE og RIV: Rambøll Norge - RIBr: NBR - FDV: BEFAS

Underentreprenører og leverandører: Stålarbeid: Fana Stål - Tømrer: Flex Bygg - Murer: Senter Mur - Maler: Murm. Br. Blindheim - Innredning: Strømmen Innredninger - Rørlegger: Anders O. Grevstad - Ventilasjon: Østensen eftf - Elektro: PG-elektro Petterson & Gjellesvik - Rive-, knuse- og sugearb.: Sørheim Riveservice

Rica Hotel Bergen er bygget ut og bygget om og har fått 24 nye store rom og suiter. Hotellet må nå regnes blant de fem-seks ledende i Bergen.

Etter utbygging og rehabilitering har hotellet nå 159 rom. Sjette etasje er bygget fullstendig om og hotellet har fått en ny sjuende etasje.

30 millioner kroner

Rica Hotel Bergen ligger i Tornøegården i Christiesgate i Bergen sentrum. Utbygging og rehabilitering omfatter 1.100 kvadratmeter og har kostet 30 millioner kroner ex mva. Tiltakshaver er OBOS. Rambøll Norge har vært både arkitekt, byggherreombud og har vært rådgiver for byggfag, elektro og VVS. Backer Entreprenør har utført arbeidene i totalentreprise. Rivning av sjette etasje startet 15. februar i fjor og byggearbeidene ble fullført innen 21. desember.

Mange utfordringer

Prosjektleder Terje Gilje i Backer Entreprenør forteller at Backer har hatt ansvar for både riving og bygging.

- Den største utfordringen var å gjennomføre arbeidene samtidig som det var drift i hotellet på den korte tiden vi hadde til rådighet. Trang tomt og dårlig vær gjorde det ikke enklere. 2007 var et av de mest nedbørsrike år vi har hatt på lang tid i Bergen, så det var krevende å holde bygget tett og tørt. Vi valgte å sette et telt over bygget, noe som var en god løsning.

- Vi har i stor grad brukt standardløsninger i konstruksjon og innredning. Siden Tornøegården er en gammel bygning måtte vi regne med møte uforutsette ting i konstruksjonen. Tilpasning til disse er alltid krevende.

Den nye delen i bygget har hesteskoform. Bærende konstruksjon er i stål for å unngå høy vekt. Av samme grunn har taket en lettakskonstruksjon. Fasaden mot den indre gården består av klimavegg i tre og utvendig beskyttelse i Sto Ventec, som skal gi optimal beskyttelse med luftet fasadesystem.

Gode kvaliteter

Sivilarkitekt Karin van Wijngaarden i Rambøll Norge forteller at det ble brukt mye tid på å finne gode løsninger. - Vi la stor vekt på å skape rom med gode kvaliteter. Vi har for eksempel lagt badene der det passet best, ikke der det ville vært enklest. Det betyr at det går rør på kryss og tvers i gulvet under sjette etasje. Bruken av lette materialer i konstruksjonen gjorde at vi måtte finne måter å hindre lydgjennomgang.

Den nye delen har elektrisk oppvarming og sentral driftskontroll. Det er lagt inn solavskjerming i takvinduene i sjuende etasje. Hele den nye delen av hotellet har balansert ventilasjon. Brannsikring er ivaretatt med innvendig og utvendig sprinkling, alarmanlegg, seksjonering mot nabogårdene og to utvendige branngardiner på 3x6 meter. van Wijngarden mener at brannsikkerheten i hotellet er blitt betydelig bedre.

Gilje sier at det er gjort mye for å oppnå et rimelig og effektivt vedlikehold.

- Vi har tenkt årskostnader, spesielt innen tekniske fag. Vedlikeholdet skal gå greit. For Backer har dette vært et utfordrende prosjekt. Vi har lært en del om rehabilitering og tiltak for å hindre vanninntrenging.

Store forventninger

Hotelldirektør Henry Hansen sier at han har store forventninger til det utbygde og rehabiliterte hotellet. - Det har vært et kjempeløft, men vi kan nå ta en helt annen posisjon i markedet. Jeg er veldig glad for at gårdeieren ville investere.

- Vi har forretningsreisende som vår viktigste kundegruppe og nå har vi et romprogram med mange juniorsuiter og superiorrom. De er for eksempel godt egnet til styremøter. Om sommeren har vi mange turister fra Tyskland, Italia og Spania. Vi satser også sterkt på revy- og teatermarkedet i Bergen og setter sammen eksklusive showpakker.

Tekst og foto: Ole Harald Dale

 


Flere prosjekter