Backertunet

Backertunet

Backertunet
Sted: Leirvik
Prosjekttype: Nybygg
Totalkostnad/entreprisekostnad eks mva: 72 mill kroner
Areal: 6.300 kvm
Byggherrer: W. Engelsen og Stord kommune
Totalentreprenør: W. Engelsen Ettf AS
Arkitekt: Brekke Helgeland Brekke
Rådgivere: RIB: Ing. Ø. Jørgensen - RIV: Vest-Consult Stord - RIE: Helge Lindeflaten Underentreprenører og leverandører: Betongelementer: AS Betong
- PVC-vinduer: Alglass Vinduer - Maler: Malerfirma O. Kjelsnes - Ventilasjon: Haugesund Ventilasjon - Elektro: Stomas - Taktekking: Icopal Tak Vest

 

Backertunet i Leirvik på Stord rommer to etasjer med NAV, en etasje med trygdeleiligheter og to etasjer med sykehjemsplasser.

Backertunet ligger i Bandadalen i Leirvik sentrum.

25.000 kubikkmeter

Prosjektleder Wilhelm Engelsen i W Engelsen Ettf forteller at det var nødvendig å sprenge ut og kjøre bort 25.000 kubikkmeter fjellmasser for få plass til bygget. - Bare fjerde og femte etasje ligger over det opprinnelige terrenget.

Bygget er tegnet av Arkitektkontoret Brekke Helgeland Brekke fra Haugesund og er bygget i totalentreprise av det lokale entreprenørselskapet W Engelsen Ettf. Det er på 6.300 kvadratmeter og har en totalepris på 72 millioner kroner. Tiltakshaver er Stord kommune. Grunnarbeidene startet i desember 2004. Kommunen tok i bruk sine lokaler i september 2006, mens NAV flyttet inn i juni 2007.

32 sykehjemsplasser

Sykehjemsdelen ligger i fjerde og femte etasje og har 32 enkeltrom. Brukerne er delt i små grupper, hver med felles stue, kjøkken og servicerom. 27av rommene brukes av demenspasienter. I bakkant av fjerde etasje er det en sansehage med plener, gangveier, benker og beplantning. Hver gruppe har egen utgang til hagen. I tredje etasje er det ti trygdeleiligheter som varierer i størrelse fra 38 til 50 kvadratmeter.

NAV har kontorer i første og andre etasje. Etaten disponerer et samlet areal på 1.400 kvadratmeter. De fleste kontorene er cellekontorer, men det er også noe kontorlandskap.

Kvart sirkel

Backertunet har form som en kvart sirkel. Bygget er integrert i det eksisterende sykehjemmet via en gangbru i stål og glass.

Veggen inn mot fjellet er plasstøpt, mens veggene ellers har hvite, slipte bærende betongelementer med bredde på 2,4 meter. Det er brukt hulldekker som etasjeskillere. Takene er flate. I fjerde etasje består taket av isolerte hulldekker tekket med papp. Femte etasje har en lettakskonstruksjon tekket med folie. Inne i bygget er det gipsvegger. I fjerde og femte etasje er det fendring i bjørk for å unngå slitasjeskader.

Engelsen sier at det meste av byggingen er gjennomført med tradisjonelle metoder.

- Det mest krevende var måltakingen for buen. Den måtte være helt nøyaktig. Arkitekten har gjort en fin jobb med å utnytte arealene godt, noe som var utfordrende på grunn av den buete fasongen på bygget. Det har vært strenge krav til brannsikkerhet i bygget.

Bevisst fargebruk

Enhetsleder Britt Dalsgård ved Stord sykehjem forteller at det har vært bevisst fargebruk i sykehjemsdelen.

- Vi har valgt generelt lyse farger. Det er nøytrale farger på gulvene og på dører der beboerne ikke skal inn. Dørene inn til rommene er lyse og ligger i nisjer med sterkere farger. Det gjør det enklere for beboerne å finne sine rom.

Komplekst bygg

Arkitekt Arne Tveit i arkitektkontoret Brekke Helgeland Brekke forteller at tomten, romprogrammet og kompleksiteten ved at bygget rommer sykehjemsdel, leiligheter, kontorer og parkering har vært de største utfordringene.

- Det var også en utfordring at bygget egentlig bar har en side med fasade.

Backertunet har vannbåren oppvarming basert på elektrisitet, med fyrkjel som alternativ. Det er i stor grad brukt radiatorer, men noen rom har gulvvarme. Det er solfilter i alle glass mot sør og sørvest. Bygget har balansert ventilasjon med kjøling og varmegjenvinning og sentral driftskontroll som er koblet sammen med kommunens system. Tredje til og med femte etasje er sprinklet. For å få et rimelig og enkelt vedlikehold er det brukt PVC-vinduer. De slipte betongelementene i fasaden er vedlikeholdsfrie og skal bare vaskes.

Tekst og foto: Ole Harald Dale

 


Flere prosjekter