- Norske hus ikke bygget for ekstremvær

Tuva tar tak. Stormen Tuvas herjinger har tatt mange hustak på Sør- og Vestlandet, og ekspertene frykter at norske huseiere får svi for at husene deres ikke er laget for ekstremvær.

Dagens enkle standardhus er basert på værtypene man har hatt på Østlandet. Disse holder ikke mål i møtet med et våtere og villere klima.

- Vi ser at altfor mange entreprenører og husleverandører velger lettvinte løsninger som ikke er tiltenkt et tøffere klima. Det kommer til å straffe seg, sier Geir Haugersveen hos byggvareleverandøren Icopal.

Mye tyder på at skadeomfanget etter stormen Tuva bare er en forsmak. I dag beløper de årlige byggeskadene i Norge seg til nær tre milliarder kroner. Beregninger gjort av Sintef Byggforsk viser at denne summen kan øke med så mye som 40 prosent med bare ti prosent fuktigere vær.

- Flere av skadene fra Tuva skyldes dårlige tak. En undersøkelse gjort av skadesaneringsselskapet Anticimex viser at bare fire av ti norske hustak er i orden. Femten prosent trenger umiddelbare utbedringer, heter det i melding fra Icopal.

Forsikringsbransjen anslår at stormen Tuva etterlater seg en regning på 20 millioner kroner. Værprognoser viser at vi må belage oss på langt tøffere værtyper fremover. Dette vil koste oss store summer med dagens bygningsstandard.

­- En forringing av norske byggeskikker og dårlig vedlikehold, gjør at norske hus ikke holder mål når stormer som Tuva herjer. Med dagens værtyper burde man heller sette opp solide hus tilpasset et tøffere klima, mener Haugersveen.