Ber finsk næringsliv til Tromsø og Kirkenes

En tung finsk næringslivsdelegasjon på 80-100 personer skal besøke Tromsø og Kirkenes i april. Formålet er å stimulere til næringslivssamarbeid over grensene.

Det er utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen (Ap) som er vertskap for den finske delegasjonen, som ledes av utenriks handelsminister Paavo Väyrynen.

Väyrynen er en politisk tungvekter og har tidligere vært både statsminister og partileder for det finske Senterpartiet i en årrekke. Nå er han en av to ministre i det finske utenriksdepartementet og har et spesielt ansvar for handelspolitikk og bistand.

Svensk i fjor
Besøket starter i Kirkenes 9. april og fortsetter i Tromsø neste dag.

- Målet er å vise mulighetene for næringssamarbeid som ligger i nord. En rekke områder som olje- og gassutvinning, bioteknologi, nye energiformer og muligheter innenfor fiskeriindustrien vil bli belyst, sier seniorrådgiver Kristian Ødegaard i Utenriksdepartementet til NTB.

Det finske næringslivsbesøket er også en oppfølger av et tilsvarende topptungt besøk fra svenskene i juni i fjor. Den gang ba den norske regjeringen utenriksminister Carl Bildt og en rekke svenske storselskaper til Hammerfest og Tromsø.

To uker etter Nord-Norge-besøket offentliggjorde delegasjonsleder og styreleder i Skandinaviske Enskilda Banken Marcus Wallenberg avtalen om å gå inn på eiersiden i Aker Holding sammen med den norske stat. Andre storselskaper som ABB, Ikea, Ericsson. Boliden, SAS, Volvo og Saab var også med til Nord-Norge i fjor.

Spredt representasjon
Ifølge UD er deltakerlisten for den finske delegasjonen ikke klar nå.

- Men tilbakemeldingen vi får fra det finske eksportrådet Finpro, tyder på at det blir en veldig spredt representasjon under delegasjonsbesøket. Det kan bli vanskelig å finne en rød tråd siden både små og store aktører fra en rekke ulike sektorer har meldt interesse. Vi ser for oss at delegasjonen blir på 80-100 personer, men det er for tidlig å si hvem som kommer, sier Ødegaard.

Både Norge og Finland har de siste 15 årene brukt Barentssamarbeidet først og fremst som en kanal til tosidig samarbeid med Russland.

I Kirkenes vil delegasjonen møte institusjoner og den delen av norsk næringsliv som over lengst tid har hatt tette bånd til vår store nabo i øst. Fra norsk side er det ikke uvelkomment om årets næringsdelegasjonsbesøk i nord også resulterer i norsk-finsk samarbeid mot Russland.