Ikke færre syke med trening på jobb

Trening i arbeidstiden reduserer ikke gjennomsnittlig sykefravær nok til at det er lønnsomt å gi dette tilbudet til alle arbeidstakere, viser en undersøkelse.

Bergenseren Trond Nymark er toppidrettsutøver innen kappgang og i full gang med oppkjøringen til sommerens OL i Beijing. I sin hovedoppgave til siviløkonomutdanningen ved NHH (Norges Handelshøyskole) har han sett på sammenhengen mellom trening og sykefravær.

Konklusjonen er at å sette av tid til trening i arbeidstiden for alle arbeidstakere gir liten gevinst for arbeidsgivere flest. Forsøk som er gjort med dette i flere bedrifter, viser at effekten på sykefraværet er minimal eller helt fraværende de fleste steder, skriver Bergens Tidende.

- Konklusjonene må ikke misforstås dit hen at det ikke er noen vits i å trene. Det er overhodet ingen tvil om at trening gir bedre helse og øker trivsel og overskudd, sier Nymark.

Men undersøkelser viser at å gi et generelt tilbud om trening i arbeidstiden til alle ansatte neppe kan forsvares ut fra et rent økonomisk perspektiv. Årsaken er at en liten gruppe på 10-15 prosent av de ansatte står for nærmere 50 prosent av det totale antallet fraværsdager.

- Målrettede tiltak mot denne gruppen kan være lønnsomt, men å sette av en eller to timer av ukens arbeidstid og si til alle ansatte at disse timene kan du bruke til å trene, er kanskje ikke den mest effektive måten å gjøre det på, sier Nymark.