Forskerutdanning i hundre

En strategisk satsing på forskerutdanning og miljøskapende tiltak har gitt et kjempeløft for Universitetet i Tromsø. I fjor ble det satt ny rekord i antallet doktorgrader. 

Nøyaktig 100 doktorgrader ble avlagt ved Universitetet i Tromsø i 2007. Det er en økning på 65 prosent sammenlignet med de to foregående årene, og over 40 prosent mer enn den gamle «rekorden» fra 2004.

Kvantesprang
– Dette kvantespranget har vi tatt uten at universitetet har fått ekstra ressurser i form av penger eller lærerkrefter. Vi har rett og slett blitt mer effektive, sier universitetsrektor Jarle Aarbakke til NTB.

Den kraftige økningen i doktorgrader kommer etter en bevisst satsing på å bygge større fagmiljøer og gi tettere oppfølging både fra veileder og kolleger. Universitetsledelsen mener også de bevisst har bygd opp en mer realistisk ramme rundt det å ta doktorgrad ved å gi utfordrende, men gjennomførbare oppgaver.

Forskerskoler
De siste årene har også universitetet brukt 20 millioner kroner på å opprette egne doktorgradskurs og seminargrupper i såkalte forskerskoler.

– Effekten av forskerskolene er ikke med i fjorårets avlagte doktorgrader. Vi vil se det i årene som kommer der Universitetet i Tromsø skal ytterligere opp i antall doktorgrader, sier Aarbakke.

Tanken bak er å fjerne seg fra gamle dagers praksis der en doktorgradsstudent levde et ensomt liv inne på sitt eget kontor.

– Det blir mye hyggeligere å jobbe i forskergrupper. For meg var det ingen ensom ferd mot doktorgraden. Jeg har hatt et miljø rundt meg hele tiden. Det har vært viktig, sier førsteamanuensis Henriette Nazarian, som er en av de 100 som tok doktorgrad ved Universitetet i Tromsø i fjor.

Flest kvinner
Hun er en av fire fra det juridiske fakultetet i Tromsø som avla disputas i fjor, og den 33. kvinnen noen gang som har tatt en juridisk doktorgrad i Norge. Kjønnsmessig tilhører Henriette likevel et flertall av doktorandene i Tromsø.

– Det er gledelig at over halvparten er kvinner. Vi vil ta utfordringen i å sørge for at det skal rekrutteres kvinner i den vitenskapelige staben. Dette lover også godt for rekrutteringen av vitenskapelig personale og spisskompetanse for næringslivet generelt i landsdelen, mener universitetsrektor Jarle Aarbakke

Av de 100 som tok doktorgraden i fjor, er 30 utenlandske statsborgere. Det er flest russere (5) blant de 17 nasjonalitetene som er representert på doktorgradslista fra Universitetet i Tromsø.

– Dette viser at vi har et internasjonalt miljø for doktorgradsstudenter, reklamerer universitetsrektoren.