Boligstupet et faktum

Den meldingen Byggeindustrien nylig la ut på bygg.no om at boligsalget stuper, blir nå bekreftet av Boligprodusentene. Det var Finn Hjulstad i Nordbohus som slo alarm, og nå blir tall bekreftet også fra de aller fleste andre boligprodusentene.

Per Jæger i Boligprodusentene frykter at boligbyggetallene i år kan bli redusert med nærmere 14 000 enheter i forhold til 2007 - dvs. til ca. 20 000 som var nivået på 1990-tallet. Det betyr en nedgang på nær 40 prosent. Det som i første rekke kan snu tendensen er at Norge Bank setter styringsrenten ned igjen.

Mange vil selvsagt hevde at det er feil å fokusere på slike negative nyheter - og at det vil bidra til at markedet snakkes ned. Det får så være, men vi mener at utviklingen nå er så urovekkende at Norges Bank må ta affære. Det er ingen ting i norsk økonomi som tilsier en slik nedgang. Det er kun psykologi - og det er her rentespøkelset har slått inn. De stadige renteøkninger sammenholdt med uroen i verdensøkonomien har selvsagt ført mange boligkjøpere opp på gjerdet.

Etter vårt syn er det kun Gjedrem sin fremtidige rentepolitikk som vil få dem ned fra dette gjerdet igjen. Selvsagt må også næringen gå i seg selv for å redusere kostnadsnivået i boligbyggingen som i fjor ble dramatisk forverret.