Boligstup - ber om rentenedsettelse

Alle piler innen boligbyggingen peker nå bratt nedover. Hvis tendensen ikke snur raskt, vil boligproduksjonen bli kraftig rammet.

Etter flere år med rekordaktivitet representerer 2007 et markant negativt trendbrudd innen boligbyggingen, viser den siste boliganalysen til Boligprodusentene som utarbeides av Prognosesenteret.

Vil bli bygd lite
Per Jæger, som er administrerende direktør i Boligprodusentene, tror boligbyggingen i år vil falle til om lag 25 000 enheter som var nivået først på 2000-tallet.

- Men hvis tendensen fra 4. kvartal i fjor fortsetter, vil det bli bygd lite boliger fremover. Da kan vi raskt nærme oss nivået fra 90-tallet hvor boligproduksjonen lå på godt under 20 000 enheter som er langt under behovet, fremholder Jæger.

Han har følgende oppfordring til sentralbanksjef Svein Gjedrem: - Rentevåpenet er nå blitt brukt litt for tøft. På neste møte i Norges banks hovedstyre bør renten settes ned og ikke vurderes til å bli satt opp, sier han.

Fallende utvikling
Boligproduksjonen målt i igangsatte enheter viser riktignok en moderat nedgang fra toppåret 2006 med et samlet fall på 4,6 prosent. Men tendensen har vært en fallende utvikling gjennom hele fjoråret som tydelig kom til uttrykk i fjerde kvartal hvor fallet var på over 18 prosent sammenlignet med samme kvartal i 2006.

Atskillig mer dramatisk er salgsutviklingen som er den klart viktigste indikatoren på at markedet er avventende og preget av tilbakeholdenhet. Salgsnedgangen for hele fjoråret sammenlignet med året før er på vel 17 prosent. Men også har er tendensen sterkt fallende da salgsnedgangen for fjerde kvartal i fjor var på over 30 prosent.

Rekordsvakt
Dette kvartalet representerer det desidert dårligste resultat som er målt siden markedsanalysen ble etablert i 1999. Og fjerde kvartal i fjor er det fjerde kvartalet på rad med en reell nedgang i solgte boligenheter.

Svak salgsutvikling i kombinasjon med et forholdsvis høyt produksjonsnivå, gir også et svært negativt utslag på ordrereserven til boligbyggerne. Sammenlignet med nivået for 12 måneder siden, er fallet på over 16 prosent. Og bare det siste kvartalet ble ordrereserven redusert med 8,5 prosent.

Oslo fører an
Den største prosentuelle nedgangen i igangsettingen av nye boliger skjer i Oslo-regionen og i Midt Norge med et fall i begge regioner på 16 prosent. Det alvorlige i situasjonen understrekes ved at det største avviket fra 2006-tallene skjedde i fjerde kvartal i fjor. Innlandet som er fylkene Buskerud, Hedmark og Oppland, avviker sterkest med en vekst på 25 prosent.
Nok en negativ utvikling i markedet er at gjennomsnittprisen per solgte enhet falt i fjerde kvartal i fjor. Fallet var imidlertid lite med 0,4 prosent til 1 170 500 kroner.

Tilbake til bokvalitet
- I dagens situasjon med synkende igangsetting og fallende salg og ordrereserve, er det avgjørende at boligselgerne bruker all sin kløkt for å gjenreise den gode bokvaliteten. Det er kunder der ute i markedet som har penge til å bygge, og bankene gir fortsatt lån til boligbygging, sier Jæger som anbefaler alle de som har bygd dårlige og dyre småleiligheter til å sette ned prisen på disse for å få dem vekk som propper i markedet.