Ingen plass for skolebarna i byene

Småbarna får som oftest en sandkasse, men få utbyggere bryr seg om å lage gode uteplasser til de større barna, viser en kartlegging av nye byggeprosjekter i de store byene.

 

Tettere, høyere og mindre. Det var vært mantraet for boligbygging i de store byene i Norge de siste ti-femten årene. Men hva gjør det med kvaliteten på uterommene i byen?

- Den er i ferd med å ødelegges, mener forskere fra Norsk Institutt for By- og Regionalforskning (NIBR) og Norsk Form, som det siste året har undersøkt rundt 50 nye byggeprosjekter i de store byene i Norge. Onsdag ble funnene presentert under et seminar på NIBR i Oslo.

Ingen plass til lek
Og de største taperne, det er barna mellom seks og tolv år.
- Det vi ser er at barn i skolealder faller gjennom i nesten alle prosjektene, sier arkitekt og seniorrådgiver Bård Isdahl i Norsk Form til NTB.

Han har sett på til sammen 24 nye byggeprosjekter i Oslo. En fellesnevner er lite plass til aktiviteter som passer for større barn, som ballspill, sykling.
Og selv om mange av boligene er bygget i nærheten av parker og friområder, så er barna som oftest avskåret fra dem på grunn av trafikkerte veier.
- I Norden har vi hatt som tradisjon og grunnverdi at barna skal kunne løpe fritt ut, uten å måtte bli leiet. Dette er vi i ferd med å miste i byene, slik som boligene bygges i dag, sier Isdahl.

Mot barnløs by
I dag er trenden at barnefamiliene flytter ut av sentrum når barna blir eldre. Forskerne mener dagens boligbygging vil akselerere denne utviklingen.
- Dette er en bombe som ikke har detonert helt ennå. Dersom barnefamiliene forsvinner fra sentrum, vil det være svært ødeleggende for byen. Jeg vil gå så langt som å si at det da ikke er en by lenger, sier Isdahl.

Han mener myndighetene må ta ansvar i de tilfeller hvor barna ikke er godt nok ivaretatt i byggeprosjektene, og bygge gangveier og tunneler fram til friområdene. Han mener også at kravene til minimumsareal må økes, hvor det tar hensyn til større barns behov.

- Og dette må være på bakkenivå. I dag ser vi at mange utbyggere prøver å gjøre avlat ved å bygge takterrasser, men dette er ikke et ideelt sted for barn, fastslår han.

- Alle har ikke barn
Byråd for byutvikling i Oslo, Merete Agerbak-Jensen (H), sier kommunen i dag har blitt enda mer bevisst på utrommenes betydning når kommunen regulerer områder for boligbygging.

- Men jeg får også behov for å ta på meg rollen som djevelens advokat: Ja, dette er kjempeviktig, men, tross alt, vi bor i en by. Vi kan ikke få alt på en gang, sier Agerbak-Jensen.

Hun peker på at det også er mange single husstander i Oslo, som ikke er opptatt av tumleplass for barn, og at man også må bygge for disse.

Dårlige uterom
Forskerne har tatt for seg uterommene til rundt 50 nye byggeprosjekter i Oslo, Bergen, Trondheim, Kristiansand og Stavanger, og sett på kriterier som størrelse, sollys, materialvalg og tilknytning til resten av byen. Forskerne mener bare en liten håndfull av prosjektene oppfyller kravene til gode og funksjonelle uterom.

- Dette er nedslående. Vi har lenge vært bekymret for at uterommene har vært under press under boligboomen de siste ti-femten årene, men funnene er verre enn vi trodde på forhånd, sier Lene Schmidt i NIBR.