Backe Prosjekt tildelt Byggherreprisen

Byggherreprisen 2007 er tildelt Backe Prosjekt for boliger i Bjørnveien 119, Oslo. Overrekkelsen skjedde på den årlige Citykonferansen onsdag.

- Juryens enstemmige vurdering er at vi i dette prosjektet har hatt en krevende byggherre som har hatt tydelige og klare mål. Det er satt sterke krav til utnyttelsen av en svært vanskelig tomt med klare føringer i reguleringsplan. I tillegg har byggherren ønsket å sette store krav til energibruk og miljø, dog uten at dette skulle gå ut over den arkitektoniske utformingen. Byggherren sier da også: "Å velge bolig er også et miljøvalg. Det er få kunder som har hatt muligheten til det". Ved ikke å velge de rimeligste løsningene, men i stedet legge inn elementer som vil gi økonomisk gevinst for brukeren over tid, viser byggherren et samfunnsengasjement som er uvanlig. Byggherren uttrykker at han kanskje aldri har gitt et arkitekt- og rådgiverteam så frie tøyler, heter det i juryens begrunnelse.

Miljøvennlig oppvarming
Arkitektgruppen v/Arkitekt:Dahle, Dahle & Breitenstein AS har løst sin del av oppgaven på en for byggherren utmerket måte. Tross stor utnyttelse av den krevende tomten og en på mange måter banebrytende utforming, har saksbehandlingen gått uten problemer og naboprotester. Miljøvennlig oppvarming skjer bl.a. ved 100 kvm solfangerpanel mot sydvest og rentbrennende gassanlegg, der varmen fordeles i de 8 boligene via vannbåren varme. Etter to års drift viser målinger at energiforbruket ligger på det beregnede nivå.

Oppsikt
Prosjektet har vakt oppsikt ut over landets grenser og er allerede blitt et flittig besøksmål for arkitekter, rådgivere, leverandører og produsenter. Det er flittig omtalt i fagpresse i Norge og utlandet. Prisvinneren har med sitt klare ønske om å øke kompetansen innenfor egen organisasjon om miljø og energi, lagt et solid grunnlag for kommende prosjekter.

Honnør fra arkitektbransjen
Arkitektbedriftene i Norge deler ut Byggherreprisen, som er en utmerkelse - en honnør - fra arkitektbransjen til en byggherre eller oppdragsgiver. Kriteriene er at:
Byggherren har samarbeidet med en medlemsbedrift og at samarbeidet har vært godt.

Byggherre og oppdragsgiver har håndtert byggesaken profesjonelt og utvist engasjement og respekt for arkitektens og rådgivernes faglige råd Byggherre og oppdragsgiver har lagt vekt på et godt helhetsresultat - et vellykket prosjekt. Bygget skal om mulig ha en samfunnsmessig betydning.

De andre nominerte var:

Arendal kommune for Flosta skole.
Nominert av Revetal Arkitektkontor AS.
Arkitekten begrunner sin nominasjon med bl.a.:
Arendal kommune har en vilje til god arkitektur og ressursvennlige løsninger. Byggherre har gitt arkitekten vide fullmaker til å vurdere løsninger, noe som har medført radikale tiltak. Prosjektlederne har vært dyktige i gjennomføringsprosessen og alle parter føler seg sett og hørt Bygget er tegnet ut i detalj før totalentreprise, og arkitekten har fortsatt som byggherrens mann i hele prosessen. "De arkitektoniske intensjonene og løsningene er gjennomført i henhold til intensjonene".

Bjugn kommune for Fosen videregående skole og Fosenhallen
Nominert av EGGEN arkitekter as. Arkitekten begrunner sin nominasjon med bl.a.:
Byggene utgjør kjernen i kommunens fremtidssatsning på oppvekstkår, kultur og idrett. Kommunen kjennetegnes for sterkt samarbeid mellom politikere, administrasjon, respekt for arkitekt, rådgivere og verdsetting av designarbeid. Byggherren har vektlagt helhetlig design, god materialbruk og utrustning av anleggene."Arkitekten og landskapsarkitekten har kunnet arbeide i et klima preget av samarbeid og respekt fra skisseprosjekt til ferdigstilling".