Strid om tidenes lønnsfest

Mens Statistisk sentralbyrå (SSB) spår tidenes lønnsfest til våren, heller Norsk Industri kaldt vann i årene til arbeidstakere som allerede bobler over av forventning.

For tusenlappene vil yngle, skal vi tro SSB som mener et hett lønnsoppgjør til våren vil munne ut i en lønnsvekst på formidable 6,2 prosent. Bakgrunnen for de glitrende spådommene er et stramt arbeidsmarked og gode overskudd i bedriftene.

- Jeg kan ikke huske at vi har hatt så høye prognoser før. Det ligger an til solide lønnstillegg i år, sier forsker Roger Bjørnstad i SSB til Dagbladet.

Prøvestein
Men noen maner til forsiktighet. Det økonomiske tilbakeslaget i USA bør sette en stopper for ny lønnsfest ved vårens tariffoppgjør, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

- Tariffoppgjøret 2008 blir en prøvestein. Nå må vi vise at vi har lært av tidligere feil. vi må unngå å lesse nye store lønnskostnader over på bedriftene i en situasjon der vi er på vei inn i en ny nedgangskonjunktur, sier Lier-Hansen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Onsdag møtes de store arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene i regjeringens kontaktutvalg med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i spissen. Lier-Hansen mener det er skapt altfor høye forventninger til årets lønnsoppgjør.

- Det skumle med slike prognoser er at de altfor lett blir oppfattet som et gulv, det vil si den nedre grensen for lønnsutviklingen, sier Lier-Hansen om SSBs prognose.

Forventer sekstallet
Men blant norske lærere er forventningene til lønnsoppgjøret høye, innrømmer leder Helga Hjetland i Utdanningsforbundet.

- Jeg forventer å se sekstallet i årets lønnsoppgjør, sier hun friskt. Samme forventning har Arne Johannessen, leder i Politiets Fellesforbund.

Han sier det i politiet er ambisjoner om å få økt gjennomsnittslønna fra 320.000 kroner til 400.000 bare i løpet av den neste toårige tariffperioden.
- Da må vi ha et kraftig hopp allerede til våren, sier Johannessen som er inspirert av statsrådenes lønnshopp i fjor på 6,8 prosent.

For sykepleierne er også kraftig lønnsøkning viktig, men likelønn er aller viktigst. Leder Lisbeth Normann i Norsk Sykepleierforbund regner med at likelønnskommisjonen kommer med tiltak som forplikter regjeringen i lønnsoppgjøret.