Mener staten må hjelpe Terra-kommunene

Staten må hjelpe de åtte Terra-kommunene med å kreve pengene de investerte tilbake, mener en av Norges fremste eksperter på selskapsrett.

Hvis Terra Securities gikk ut over sine fullmakter da de investerte kraftkommunenes penger i høyrisikofond, kan kommunene ha krav på å få pengene sine tilbake fra Citibank, sier Hugo Matre ved Universitetet i Bergen til NRK.

Fylkesmennene i Nordland, Vest-Agder, Sogn og Fjordane og Rogaland har kommet til at åtte av deres kommuner har brutt kommuneloven, ved blant annet å investere fremtidige kraftinntekter i høyrisikoprodukter. De berørte kommunene er Hattfjelldal, Hemnes, Rana og Narvik i Nordland, Vik og Bremanger i Sogn og Fjordane, Kvinesdal i Vest-Agder og Haugesund i Rogaland.
Mens Hattfjelldal og Hemnes solgte seg ut av alle risikoprodukter før jul, og realiserte sine tap på henholdsvis 88 og 69 millioner kroner, kan de andre seks kommunene vente seg enorme tap hvis de må selge seg ut så raskt som mulig, slik Kommunal- og regionaldepartementet krever. De har investeringer for til sammen 742 millioner kroner, i produkter som per i dag er betydelig mindre verdt.