INTERFACE | GRENSESNITT i Oslo

6. mars arrangeres seminaret INTERFACE | GRENSESNITT i Arkitektenes Hus i Oslo.

Seminaret dreier seg om digital samhandling mellom prosjekterende og produsenter av trebaserte bygningskomponenter. Seminaret arrangeres av NTNU, Fakultet for arkitektur og billedkunst med støtte fra Innovasjon Norge, Norske Arkitekters landsforbund og Arkitektbedriftene i Norge. Mange norske produsenter av trebaserte komponenter har i dag tatt i bruk datastyrte (CNC) bearbeidingsmaskiner for å automatisere sin produksjon av relativt enkle komponenter slik som takstoler og bindingsverk for elementer.

Med seminaret INTERFACE | GRENSESNITT ønsker man å vise at med disse maskinene er man også i stand til å produsere komplekse strukturer for å realisere sofistikerte arkitektoniske konsepter. For å lykkes er man avhengig av en god kommunikasjon mellom arkitekt og produsent.

Med seminaret ønsker de gjennom tre eksempelstudier å vise forskjellige nivåer av kommunikasjon mellom arkitekter og produsenter, fra en direkte og friksjonsfri utveksling av data basert på en bygningsinformasjonsmodell (BIM) til en prosess som i sterk grad er basert på menneskelig kontakt. Hvert av de tre eksempelstudiene vil bli presentert av henholdsvis arkitekt og produsent. Foredragsholderne representerer internasjonalt anerkjente arkitektfirmaer og produsenter fra USA, Tyskland, Sveits og Norge.

Et av eksemplene, "Loblolly House" av arkitektene KieranTimberlake i Philadelphia, USA ble av the American Institute of Architects (AIA) i deres BIM Awards 2007 tildelt prisene "Creating Stellar Architecture Using BIM" og"Outstanding Design for Fabrication Using BIM".