Kommunaldepartementets lovtolkning var feilaktig

Kommunal- og regionaldepartementet ga Terra-kommunene feil råd i 2002 da det åpnet for at norske kommuner kunne investere fremtidige kraftinntekter fritt, mener Justisdepartementets lovavdeling.

Departementet mente den gang at det ikke var i strid med loven at Vik kommune i Sogn og Fjordane kunne få utbetalt fremtidige konsesjonskraftinntekter og plassere disse i finansmarkedet, forutsatt at kommunen ikke gikk inn i produkter med høy risiko.

Svaret til Vik er kjent som Vik-brevet. Flere kommuner har henvist til dette i forbindelse med sine finansielle avtaler med Terra Securities ASA.

Tillater ikke
Tirsdag kom Justisdepartementets lovavdeling til at regelverket ikke tillater slike plasseringer.

Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) sier at dette ikke vil få noen betydning for spørsmålet om kommunenes eget ansvar for plasseringene.

- Lovavdelingens konklusjoner rokker ikke ved kommunenes ansvar. Det er slått fast at kommunene brøt loven på flere punkter. Det er på det rene at kommunene har investert i produkter med høy finansiell risiko. Om de ikke hadde gått inn i risikoinvesteringer, hadde de hatt pengene sine ennå, sier Meltveit Kleppa.

Solberg beklager
Ansvarlig statsråd i 2002, Erna Solberg fra Høyre, beklager at den juridiske vurderingen som Kommunaldepartementet ga i det såkalte Vik-brevet nå viser seg å være i strid med kommuneloven.

- Likevel må det understrekes at brevet ikke kan brukes som en unnskyldning for spekulasjoner med skattebetalernes penger. Kommunene gikk langt utover de handlinger brevet skisserer som mulige, sier Solberg i en pressemelding.
Hun mener kommunene tok en risiko som fylkesmennene har påvist er klare brudd på andre deler av kommuneloven.

- Ingen kommuner ville tapt penger hvis man hadde fulgt de forsiktighetsregler som Vik-brevet også understreker, sier Solberg.

Solberg har tidligere avvist forsøk på å lage politikk ut av brevet. Hun sa sent i fjor høst at brevet ikke var undertegnet av henne og at det var et rent juridisk brev fra en fagavdeling i departementet.

Hun innrømmet likevel at hun som statsråd hadde ansvar for brevet på lik linje med alt annet som ble sendt ut, men understreket at brevet aldri var inspirert av hennes politiske syn.

- Lærepenge
Flere uavhengige jurister har satt spørsmålstegn ved departementets lovtolkning.

Før jul ba jeg derfor Lovavdelingen vurdere denne saken. Jeg tar konklusjonen til etterretning og vil legge den til grunn for det videre arbeidet med regelverket. Derfor kommer jeg til å sende brev til alle kommuner og fylkeskommuner og gjøre oppmerksom på at regelverket ikke åpner for å forskuttere fremtidige inntekter, sier Meltveit Kleppa.

Hun sier at hun vil gjøre det hun kan for at noe lignende ikke skal skje igjen.
- Det er en lærepenge for departementet. Vi må skjerpe våre egne rutiner, sier kommunal- og regionalministeren.