Fare for storstreik

I fagbevegelsen skjerpes tonen foran lønnsoppgjøret. AFP kjøres nå opp som den store kampsaken. I følge tillitsmenn er denne saken viktigere enn en rødgrønn regjering. Det er ikke tvil om at dette blir en vanskelig sak både for partene i arbeidslivet og for regjeringen. For vår del håper vi partene finner løsninger. Ingen er tjent med en storstreik i Norge til våren.

Kommer en streik i tillegg til den finansuroen verden nå opplever, kan det spøke for den stabiliteten vi har hatt i norsk økonomi de siste årene. Aldri har flere nordmenn vært i jobb. Vi er kommet langt når det gjelder likestilling.

Fremtidsutsiktene er fortsatt gode i Norge. Men - og det er et stort men - mister folk flest optimismen og troen - ja, da kan det lett gå galt.

Nå skal ikke vi male fanden på veggen. Uansett har Norge så mye penger trygt plassert på bok at vi skal kunne "stå han av", som er uttrykket i nord når det stormer som verst.

Vi forstår mange lønnsmottakere som skrekkslagent har fulgt finansakrobatenes finurlige spill. Vi forstår også det brennende engasjementet man nå har når det gjelder AFP. Dette var en ordning som var laget for "sliterne" i samfunnet. Dessverre er det også bedrifter/institusjoner som har brukt APF som et effektivt middel i det å bli kvitt eldre arbeidstakere. Mange bedrifter angrer i dag. Mye ekspertise som bedriftene nå har sterkt bruk for er faset ut for tidlig. Det blir mange tapere i slike saker.