Nytt forvarsel

Stormfloa i forrige uke var et nytt forvarsel på hva som skjer i naturen. Nå har det vært høy flo også tidligere, men nå synes dette å skje oftere enn før. Når det blir stor flo sammen med storm, er det grunn til uro. Da kan det bli skade. Heldigvis gikk det bedre enn mange fryktet på Nordvestlandet i forrige uke, men det var mange som fikk skader både på båter, hus og anlegg.

Været kan vi ikke gjøre noe med, hevdes det. Nå er det stadig flere som hevder at det kan vi faktisk. Men da må vi legge om både på levemåte og holdninger. Uansett kan vi forebygge skaderverk. Vi har sagt det før - og vi gjentar det igjen. Fortsatt bygges det for lavt i forhold til vannstand.

Mange nye prosjekter blir lagt ut i vannet - og det på steder hvor det kan være fare for ødeleggelser. Alle som investerer i slike prosjekter bør tenke seg om. Det bør også de gjøre som planlegger og som bygger slike prosjekt. Kommunene som gir tillatelser, har også et ansvar. Det samme har selvsagt dem som kjøper seg leiligheter i slike kompleks. Det er selvsagt flott å se i brosjyrer som viser solfylte dager med båter fortøyd til verandaen.

Drømmen kan imidlertid lett bli til et mareritt når man våkner en stormnatt hvor båten ligger knust inne på soverommet der alt er kaos og vann.