Storstreik til våren?

AFP-general Stein Aamdal og LO-topp Arne Byrkjeflot mener det kommer til å bli svært vanskelig å unngå en storstreik til våren.

Mens fagbevegelsen krever en like god ordning for Avtalefestet Pensjon (AFP) som i dag, der framtidens AFP-pensjonister ikke skal tape ved å gå av som 62-åringer, bygger pensjonsforliket på Stortinget på prinsippet om at det skal lønne seg å stå lengst mulig i jobb. Dette er to syn det kan bli vanskelig å forene. Det såkalte AFP-utvalget, som er ledet av arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap), er ikke ventet å komme fram til en innstilling før fristen går ut 6. februar.

Fredag vedtok forbundsstyret i Fellesforbundet å anbefale et samordnet lønnsoppgjør til våren. Forhandlingene er forventet avsluttet 1. april. Grunnplanet i fagbevegelsen i Trondheim skal vurdere resultatet 9. april.
- Da kan vi være i storstreik under 1. mai-feiringen i Trondheim. Jeg regner med det, sier Arne Byrkjeflot til Adresseavisen.

Klubbleder ved Aker Kværner Verdal, AFP-general Stein Aamdal, sa til sine likesinnede på Trondheimskonferansen i helgen at fagbevegelsen slåss for et prinsipp. Han mente at Bjarne Håkon Hanssen vil ta fra dem som trenger det og gi til de som ikke trenger det.

Så sent som fredag sa LO-leder Roar Flåthen til NTB at han regner med et tøft lønnsoppgjør til våren.

- Jeg håper vi kan finne en løsning gjennom forhandlinger, men det vil opplagt bli tøft. Hvis vi ikke lykkes, kan det bli storstreik, sa Flåthen.