Teatrene inn i statens store verneplan

Landets viktigste teaterbygninger skal undersøkes og få en vedlikeholdsplan denne våren.

 

Trøndelag Teater holder til i det eldste bygget som er fra 1816.

- Vi er eneste bygg i Nord-Europa som fremdeles har skråscene, sier Jan Emil Indergaard, fungerende driftssjef ved Trøndelag Teater.

Teatret gjennomgikk en omfattende restaurering i 1987. Da ble det lagt mer bladgull i taket blant annet. Det ble også bygd ytterligere ett galleri i 1842. Den gamle salen har plass til drøyt 300 publikummere.

Verneverdi
Det gamle bygget til Trøndelag Teater er i dag knyttet sammen med det teatrets nye bygg som sto ferdig i 1997.

Alle de viktigste teaterbygningene i Norge skal kulturhistorisk registreres. Både Trøndelag Teater, Den Nationale Scene (1909) i Bergen, Rogaland Teater (1883) og Nationaltheatret (1899) i Oslo.

Arbeidet med teaterbygningene er ledd i det store arbeidet med registrering av alle statens bygg med tanke på verneverdi.
Norsk institutt for kulturminneforskning som skal undersøke de fire teatrene og arbeidet skal være klart i utgangen av april.

Alle bygg
- Teatrene har imidlertid ligget litt på siden fordi de ikke har vært eid i sin helhet av staten. Men vi gjør dette nå for å få laget en vedlikeholdsplan, sier seniorrådgiver Isabell Lexow i Kulturdepartementet.

Kulturdepartementet har også ansvar for eiendommer som museene, arkiv og Nasjonalbiblioteket.

Det store nasjonale prosjektet med registrering av alle statens bygninger og arbeid med landsvernplaner kom for alvor i gang i 2006. Sist gang dette ble gjort var på 1930-tallet. Fornyings- og administrasjonsdepartementet har hovedansvar.