Tøffere tider for ufaglærte

Det blir stadig tøffere for ufaglærte å komme seg inn på arbeidsmarkedet, viser en ny studie fra Arbeidsforskningsinstituttet.

 

Økende krav til utdanning og språkkunnskaper gjør det vanskeligere for ufaglært arbeidskraft å skaffe seg jobb. Dette gjelder også yrker som tradisjonelt har stilt lave krav til utdanning, kommer det fram i rapporten fra Arbeidsforskningsinstituttet (AFI).

- Det er en klar motsetning mellom målene i IA-avtalen (inkluderende arbeidsliv) og de trendene vi helt tydelig ser i arbeidsmarkedet. Man inkluderer ikke dem som av forskjellige grunner er de svakeste jobbsøkerne. Tvert imot forsvinner mange av arbeidsplassene som tradisjonelt har vært fylt av lavt utdannet arbeidskraft med færre ressurser, sier lege og AFI-forsker Migle Gamperiene, som har tatt for seg dette temaet i en doktoravhandling, til Aftenposten.
Direktør Erik Oftedal i Arbeids- og velferdsetaten (NAV), har også merket seg at arbeidsgiverne vil ha stadig høyere kompetanse. Likevel mener han at situasjonen for ufaglærte arbeidere er brukbar.

- Selv om vi ser en tendens til at bedriftene etterspør mer kompetanse, så er arbeidsmarkedet generelt veldig bra for tiden. Og da blir situasjonen også bedre for de ufaglærte. De fleste med god nok helse klarer stort sett å få seg jobb, sier Oftedal.