Snøkaos på fjellovergangene

Snøkaos førte til stengte fjelloverganger i Sør-Norge lørdag. Etter først å ha åpnet for kolonnekjøring ble Hemsedalsfjellet stengt igjen på grunn av rasfare.

- Den eneste fjellovergangen som har vært åpen for kjøring blir nå stengt, sier Toralf Rutledal ved Vegmeldingssentralen til NTB.

Riksvei 52 over Hemsedalsfjellet ble stengt lørdag ettermiddag etter at den i 11-tiden ble åpnet for kolonnekjøring.

- Vi har fått beskjed om at det er folk som har ventet i 12 timer på kolonnekjøring, så de er nok ikke spesielt glade for å høre dette, sier Rutledal.
Det var fare for snøskred som gjorde at det ble vurdert som uforsvarlig å åpne for ferdsel.

Ingen av fjellovergangene kommer til å bli åpnet igjen før tidligst søndag.
På europavei 16 på Filefjell var 35 personer fortsatt værfaste, de ble innkvartert på Maristova for å bli der til været bedrer seg, veien blir ryddet og de kunne kjøre videre. Lørdag kveld meldte imidlertid politiet at sju av dem er blitt fraktet ut, etter eget ønske.

- De har fått hjelp av brøytemannskaper og fått kjørt gjennom rasområdene og til trygghet. De resterende har valgt å bli, sier operasjonsleder i Sogn og Fjordane politidistrikt, Stig Inge hauge, til NTB.

To ras
Mellom Maristova og Borlaug har det gått to store ras. Det ene er mellom 200 og 300 meter bredt.

- Det dreier seg om våt og tung snø, og slik masse er skummel med tanke på nye ras. De nåværende rasene må ryddes før brøytemannskapene kan gå i gang med resten av veien, sier Rutledal.

Lørdag ettermiddag var det ellers klart at heller ikke riksvei 7 over Hardangervidda eller riksvei 15 over Strynefjellet vil bli åpnet i løpet av dagen.
I Sogn og Fjordane var riksvei 13 over Vikafjellet og riksvei 53 Tyin-Årdal fortsatt midlertidig stengt. Riksvei 50 Hol-Aurland er også midlertidig strengt.

Riksvei 9 mellom Hovden og Haukeli er åpen for kolonnekjøring, melder Statens vegvesen.

Lørdag kveld ble det også klart at togene på Bergensbanen på grunn av stor rasfare blir stående. Jernbaneverket skulle brøyte lørdag kveld og natt til søndag og sier det vil bli vurdert fortløpende når toglinjen kan åpnes igjen.

Ekstremværet på retur
- Ekstremværet er på retur, men ennå blåser det friskt i de sørlige deler av langfjellene, og det er fortsatt snøbyger i de vestlige fjellområdene, sier statsmeteorolog John Smits til NTB.

- Vinden er blitt svakere, og for søndag blir det også mindre nedbør, sier statsmeteorologen.

På kysten vil det fortsatt blåse sterk kuling, men vinden vil trolig løye i løpet av natten og ut på formiddagen søndag. Og så vil det øke på igjen natt til mandag, sier Smits.

Temperaturen vil stige litt, og det kan oppleves regn til opp mot 1.000 meter, sier han.

Regnrekord på Sørlandet
Langs norskekysten har det stormfulle været gitt seg, men ferjeselskapene er på vakt og forbereder seg på å avlyse avganger dersom det igjen skulle bli aktuelt.
Det er blitt mye væte av det kraftige været, og ifølge målinger ved Meteorologisk institutts målestasjoner er det rekordvått mange steder på Sørlandet. Til og med lørdag morgen er det i januar målt 415,4 millimeter nedbør på Nelaug. Selv om det er noen døgn igjen av januar, har målestasjonen registrert nesten fire ganger så mye nedbør som normalt i årets første måned, melder nettstedet værviggo.no.

Ellers er Oddernes litt nord for Kristiansand det «våteste» stedet på Sørlandet akkurat nå. Her er det i januar målt 445,1 millimeter nedbør til og med lørdag morgen. Dermed er rekorden fra 1975 på 443 millimeter passert.