Krever milliardbeløp i støyerstatning

Befolkningen på Rygge krever milliard-erstatning.

150 husstander i støysonen omkring Moss Lufthavn Rygge har lagt 5.000 kroner hver på bordet og ber om at rettssak vurderes.

- Vi har nå husstander nok og dermed de 750.000 kronene som trengs for å bestille en grundig juridisk vurdering av om vi bør gå til sak mot Rygge Sivile lufthavn (RSL) og kreve støyskadeerstatning, sier Svenn Sandberg i Naturvernforbundet i Moss til Moss Avis.

På Gardermoen vant 223 naboer til hovedflyplassen fram i Høyesterett og ble sommeren 2006 tilkjent en samlet støyskadeerstatning på 50 millioner kroner. I tillegg ble flyplassen dømt til å betale saksomkostningene. Husstandene fikk i snitt knappe 225.000 kroner hver i støyskadeerstatning.

Fredag ga samferdselsdepartementet grønt lys for å utvide åpningstidene for Moss Lufthavn Rygge fra 06.30 om morgenen til 23.30 om kvelden.

- Det har ligget i kortene at RSL ville få denne utvidelsen. Det innebærer imidlertid en endring av støysonene. Vi må gå nøye gjennom de nye støykartene fra SINTEF og vurdere hvordan vi skal gå fram videre, sier Sandberg.

Han er optimist og snakker om milliardkrav om mange nok husstander blir med.
Administrerende direktør Pål Tandberg ved RSL tar derimot et mulig milliardsøksmål med fatning.

- Vi får behandle den saken når den foreligger og ser fram til å se saksdokumenter som skulle underbygge et slikt krav, sier han til Moss Avis.