Ønsker et samordnet oppgjør

Forbundsstyret i Fellesforbundet har vedtatt å anbefale et samordnet tariffoppgjør. 

Flertallet i forbundsstyret mener at dette er det beste verktøyet for å få gjennomslag for årets viktigste krav som er en fornyet avtale om videreføring av Avtalefestet Pensjon (AFP).

Forbundsstyret konkluderte og vedtok forbundets krav til årets tariffoppgjør under sitt møte på Gardermoen fredag. Vedtaket ble gjort etter en lang og grundig debatt. Forbundssstyret var spesielt opptatt av at alle de samlede kravene til Fellesforbundet må inngå i LO felleskrav ved årets oppgjør. Og at alle overenskomster i LO-NHO området blir en del av oppgjøret, også overenskomster med utløp til høsten. Sju medlemmer stemte for at forbundet skal gå inn for et forbundsvist oppgjør.

De vedtatte kravene er konkretisert i sju punkter. Forbundsstyret peker på at det er viktig at et samordnet oppgjør tar fatt i spesielle krav for å fjerne urimelige forskjeller offshore, krav om bestemmelser som begrenser bruken av innleie og bortsetting av arbeid, og som gir de tillitsvalgte verktøy til å kunne hindre useriøse virksomheter og sosial dumping. Og dessuten å bedre lærlingenes lønns- og arbeidsvilkår.

Forbundsstyrets vedtak:
1. Forbundsstyret anbefaler forbundets representanter i LOs representantskap om å stemme for et samordna tariffoppgjør med forbundsvise tilpasningsforhandlinger.
2. Det fremmes krav om videreføring av AFP i tråd med LO kongressen og landsmøtets vedtak.
3. Det fremmes krav om generelt tillegg og økt kjøpekraft til alle, samtidig som det tas spesielle hensyn til de lavest lønte ved å vesentlig forbedre minstelønnssatsene i overenskomstene
4. Det fremmes krav med sikte på å fjerne urimelige forskjeller i lønns- og arbeidsvilkår for arbeidstakere offshore.
5. Det fremmes krav om forbedringer av lærlingenes lønns- og arbeidsvilkår.
6. Det fremmes krav om bestemmelser som begrenser bruken av innleie og bortsetting av arbeid, og som gir de tillitsvalgte verktøy til å kunne hindre useriøse virksomheter og sosial dumping.
7. Det fremmes krav om en to årig avtaleperiode med vanlig reguleringsbestemmelse for 2. avtaleår.