Vil vite mer om utslipp

SFT vil vite mer om utslippene på Melkøya før de godkjenner søknad. 

StatoilHydro har søkt SFT om utvidet oppstartsperiode og redegjort for betydelig økte utslipp ved LNG-anlegget på Melkøya ved Hammerfest. SFT mener søknaden er ufullstendig og har bedt selskapet om flere opplysninger. Gjeldende regelverk gjør at SFT ikke kan sette grenseverdier for CO2-utslipp som omfattes av kvoteplikten, skriver SFT i en pressemelding.

StatoilHydro har siden august i fjor hatt betydelige utslipp fra faklingen ved oppstarten av Hammerfest LNG i Finnmark. Utslippene til luft av blant annet sot og karbondioksid (CO2) har vært større enn forventet.

- Utslippssituasjonen for Hammerfest LNG er alvorlig. Det er svært viktig at StatoilHydro setter i verk absolutt alle tiltak som kan hindre eller begrense utslippene fra anlegget, sier SFT-direktør Ellen Hambro.

Målinger viser at konsentrasjonene i miljøet av utslippskomponenter med lokal miljøvirkning så langt har vært lave. De gir liten grunn til bekymring for at befolkningen i Hammerfest har vært utsatt for utslipp som gir skadelige helseeffekter.

I tillatelsen til Hammerfest LNG fra 2004 kan StatoilHydro overskride utslippsrammene for normal drift i en oppstartsfase på 6-10 måneder. Denne tillatelsen gjelder fortsatt. Selskapet søker nå om at denne fasen utvides og ikke tidsbegrenses.

StatoilHydro redegjorde høsten 2005 for forventede utslipp i oppstartsfasen. Selskapet estimerte da at utslippene fra faklingen ville bli betydelig lavere enn det de har vært til nå. Feil på anlegget har ført til at det har stått stille siden november.

- StatoilHydro må redegjøre bedre både for muligheter de har for å redusere utslippene og hvilke alternativer det finnes for å sikre miljømessig optimal oppstart av anlegget, sier SFT-direktør Ellen Hambro.