Mer statlige penger til landbruksbygg?

Landbruksminister Terje Riis-Johansen møtte bondeopprørerne på Averøya i går. På Nordmørskonferansen snakket han om behovet for å modernisere landbruksbygg. Betyr det nye statlige pengeoverføringer i neste års statsbudsjett mon tro?

 

- En rekke gardbrukere må bygge om sine driftsbygninger for at de skal bli mer lønnsomme, sa landbruksminister Terje Riis-Johansen på Nordmørskonferansen i går. Dette kan bety at det kan ligge en god del omstillingsmidler i neste års statsbudsjett.

Landbruksministeren møtte også bonde-aksjonistene fra Averøy som har satt i gang et landsomfattende bondeopprør. Bøndene krever større inntekter. Bøndene møtte ministeren med plakater med timeglass som er i ferd med å renne ut for landbruket. I fjor stengte to fjøsdører hver dag - 614 bruk la ned produksjonen. Årsinntekten i landbruket lå i fjor på 163 000 kroner.

I følge landbruksministeren er inntektene på vei opp. I fjor mente han at vi fikk det beste bondeoppgjøret på 30 år. Det hjelper lite hevder bøndene når hele oppgjøret gikk med til å dekke opp økte dieselkostnader.

På den annen side etterspør nordmenn nå mer og bedre mat. Dette kan gi et milliardmarked for jordbruket. Det er viktig at så mye som mulig av verdiskapningen blir igjen i distriktene, sier han.

Byggeindustrien har avtalt et møte med landbruksministeren. Da håper vi at han er noe mer konkret enn hva han i går var i sitt foredrag i Kristiansund. Denne gang kom han til Kristiansund som nå er også blitt en landbrukskommune etter sammenslåingen med Frei. Før årsskiftet var det ikke registrert ett husdyr i nordmørsbyen.

Landbruksministeren sier til Byggeindustrien har det er utrolige forskjeller rundt om i bygdene. Noen kjøper melkekvoter og bygger ut, mens andre synes å ha resignert. Men uansett må det gjøres et krafttak i bygningsmassene på de ulike gardene. For dem som er villig til å drive videre må det i alle fall gjøres noe med driftsbygningen. Noen løser det ved å gå sammen om store fellesfjøs, men det er også mange som vil satse selv. Mange bønder er allergiske til å låne penger. Han nevnte også at mange bønder nå satser på andre markeder. Gardsturisme er i ferd med å ta av.

Noe mer konkret om hva myndighetene vil bidra med av penger fikk vi ikke gjennom foredraget i Kristiansund.

Det er ellers 30 000 ledige gardsbruk som mange gjerne ønsker å overta. Fra talerstolen ble det hevdet at det er vanskeligere for en nordmann å få kjøpt et gardsbruk enn det er for en afrikaner å få varig opphold i Norge. Det ville ikke statsråden kommentere.