Jubel over Akers satsing på CO2-fangst

Miljøvernere jubler over at Aker satser bortimot en milliard kroner på CO2-fangst på Kårstø. 

– Dette er en av de største miljøsatsingene på lang tid i Norge, sier Bellona-leder Frederic Hauge etter at Aker torsdag presenterte sine planer for å bygge et demonstrasjonsanlegg for karbonfangst på Kårstø i Rogaland.

Anlegget skal etter planen stå ferdig allerede høsten 2009 og kunne fange 100.000 tonn CO2 per år. Det er beregnet å koste 725 millioner kroner. I tillegg har Aker satt av 150 millioner kroner til drift i tre år.
Miljøstiftelsen ZERO er også godt fornøyd med Akers satsing.

– Dette er svært gledelig, sier rådgiver Audun Rødningsby i ZERO. Han berømmer Aker for å innta en offensiv posisjon til de omstillinger som klimaproblemene krever.

– Utstillingsvindu
Konsernsjef og styreformann Leif-Arne Langøy i Aker ASA håper Akers demonstrasjonsprosjekt på Kårstø kan bli et norsk «utstillingsvindu». Målet er å kommersialisere karbonfangst slik at Aker i framtiden kan være blant de fremste tilbydere av fangstanlegg til industri og kraftstasjoner verden rundt.

– Vi vil tilby nøkkelferdige fangstanlegg. Vi vil gjøre det mer lønnsomt å rense enn å forurense, sa Langøy da han la fram planene på en pressekonferanse torsdag.

Han mener det er betydelige muligheter i dette markedet. Det tror også Bellonas leder.

– Dette markedet er enormt og vil etter min mening bli ett av de raskest voksende framover. Det representerer et par tusen milliarder dollar, sier Hauge.

Utslipp
Aker vil konsentrere sin innsats på fangst av CO2, ikke på transport og lagring. Siden det ikke er noen løsning for transport og deponering på plass på Kårstø ennå, vil CO2 fra Akers anlegg bli sluppet ut i atmosfæren.

Aker vil selv ta regningen for bygging og drift av karbonfangstanlegget, men forventer at staten får på plass et system for transport og deponering.