Klargjørende fra ESA

Vedtaket i ESA om at treprogrammet har vært ulovlig i forhold til EØS-regelverket kom ikke som noen bombe på oss. Vi er veldig tilfreds med at myndighetene stimulerer til utvikling av produkter i byggenæringen, men slike støtteordninger må gjelde alle produkter. Det ensidig å satse på tre som det eneste saliggjørende byggemateriale kunne ikke aksepteres, hevder ESA. Opplegget har vært konkurransevridende.

En av arkitektene for verdiskapningsprogrammet som har hatt sitt utspring i Landbruksdepartementet, var tidligere landbruksminister Lars Sponheim. Han gikk knallhardt ut på banen da tresatsingen ble lansert.

Byggeindustrien refererte fra møtet hvor han lanserte tresatsingen. Der ble det ikke spart på kruttet. Sjelden eller aldri har vi hørt en ansvarlig politiker rakke ned på andre produkter - og dette gjaldt da spesielt betong - som det Sponheim gjorde. Folk langt inn i trebransjen følte at han gikk alt for langt, men Sponheim var ikke til å stoppe. Problemet er at han senere har gjentatt budskapet sitt i en hver sammenheng.

Betongbransjen følte seg ille berørt, og byggutengenser.no anket derfor denne saken inn for ESA.

For vår del synes vi den debatten vi har hatt i denne saken har vært ødeleggende. Vi har hele tiden hevdet at alle materieler har sine sterke og svake sider. Det er når man kan kombinere de ulike materialer at vi får de flotteste og beste byggverkene.

I den siste tiden har det vært forsoning mellom partene, og vi mener selv å ha vært med å bidra til dette. På Byggedagene i mars vil Trefokus og betongutengrenser.no ha ansvaret for en felles programpost om materialbruk.

Spørsmålet nå er om saken ankes. Etter vårt syn er dette lite formålstjenlig.