Prioriterer vannsikkerhet

Sikkerhetsperspektivet er det viktigste argumentet bransjeorganisasjonen Norsk Vann fremhever i sin støtte til forslaget om lovregulering av det offentlige eierskapet til infrastrukturen innen vann- og avløpssektoren.

Nøkkeltall VA-sektoren

Det viktigste næringsmiddelet er vann. I Norge er det 1600 vannverk. Hovedvannledningene utgjør utrolige 47 000 km hovedvannledninger, som er lengre enn jordens omkrets rundt ekvator.

Avløpsanleggene våre sikrer rene vassdrag og fjorder, blant annet ved hjelp av 2600 avløpsanlegg og 50 000 km hovedavløpsledninger og overvannsledninger. Avløpsanleggene produserer årlig 225 000 tonn slamprodukt som i stor grad blir gjenbrukt til ulike formål.

Skulle vi i Norge investere i tilsvarende vann- og avløpsanlegg som det vi har i dag, er kostnadene beregnet til 500 milliarder kroner! Sektoren har 6000 ansatte og omsetter årlig for nær 10 milliarder kroner.

En gjennomsnittlig husstand betaler i dag ca. 2700 kroner i årlig avløpsgebyr og ca. 2200 kroner i vanngebyr.

 

Forslaget er et såkalt dok. 8 forslag som er til behandling i Stortinget.

- Først og fremst er vi i Norsk Vann glad for at vår sektor nå er kommet på den politiske dagsorden. Det har vi lenge jobbet systematisk for. Vannforsyningen er helt sentral i den dyrebare infrastrukturen vi har og en viktig basis for samfunnets funksjonsdyktighet, sier direktør Einar Melheim i Norsk Vann.

85 prosent av Norges befolkning får i dag vann fra vannverk eid av kommunen eller interkommunalt selskap. Forslaget Stortinget har til behandling vil sikre dagens kommunale og interkommunale eierskap. Norsk Vann støtter også forslaget om at det skal gjøres unntak for de vann- og avløpsvirksomheter som i dag er organisert som ikke-kommersielle andelslag eid av abonnenter. Eierskapsspørsmålet ble første gang drøftet i NOU 2006:6 "Når sikkerhet er viktigst", der et enstemmig utvalg anbefalte å lovregulere det offentlige eierskapet til VA-infrastrukturen i Norge utfra hensynet til sikkerhet og beredskap. Begrunnelsen er blant annet at det ikke anses som mulig å regulere sikkerhet og kvalitet på tjenester overfor private eiere på en tilfredsstillende måte.

- Det vil også være en utfordring å regulere private eieres investeringer i et 50 - 100 års perspektiv, som er nødvendig investeringshorisont, heter det i en melding fra Norsk Vann.

Et vannskille
Norsk Vann er en landsdekkende interesseorganisasjon for de som leverer vann- og avløpstjenester (VA-tjenester) til befolkning og næringsliv. Organisasjonen var lenge kjent som NORVAR, men har nå besluttet å skifte navn til Norsk Vann.

- Det er oppløftende for oss at VA-sektoren nå er i fokus samtidig som vi som organisasjon er inne i et hamskifte. Navnet er valgt fordi det henspeiler direkte på hva som er vår jobb. Vi i Norsk Vann trenger å bli mer synlig for at kunnskapen om vår sektor skal bli bedre. Kunnskap om vann og avløp er avgjørende for at vi i Norge skal ha nok fokus på kvaliteten i VA-tjenestene og rekrutterer egnet kompetanse til å sikre kvaliteten i årene fremover, sier Melheim.

Norsk Vann har ambisjoner om å bli en tydeligere samfunnsaktør på vegne av medlemmene som hovedsakelig er kommuner og interkommunale selskaper.

- Gebyrene bør økes
Prisen for vann og avløp i Norge er lav sammenliknet med andre tjenester, og også i forhold til gebyrnivået i andre land.

- I mange kommuner vil det være nødvendig å øke vann- og avløpsgebyret i tiden framover. Kommunene står overfor mange utfordringer, som fornyelse av ledningsnettet, økt sikkerhet i VA-tjenestene og tilpasninger til klimaendringene. I og med at vann- og avløpssektoren opererer til selvkost, er innbyggerne garantert å få igjen økt tjenestekvalitet for hver krone de betaler, sier Melheim.