Fornuftig avgjørelse

Vi er meget fornøyd med at Norges Bank besluttet å holde styringsrenten uendret på 5,25 prosent. Nå er det å håpe at den samme fornuften også finnes i bankene. Det å sette opp renten nå vil være vågalt spill. Redaktøren har fått en del pepper fra økonomer etter siste lederartikkel. Økonomene mener at vi ikke ser sammenhengene. Det er kanskje nettopp det vi gjør - og det er derfor vi har gått så kraftig ut på banen.

Selvsagt forstår vi at byggenæringen bare er en liten del av den totale økonomien i landet vårt. Problemet er at begynner man å miste troen i denne næringen, så kan det gå virkelig galt. Dersom det skulle bli bråstopp i all boligbygging i dette landet - og dersom vi igjen skulle miste tusener av fagfolk fra næringen, ja, da hadde prisen for samfunnet blitt meget høy.

Den spiralen vi har opplevd de siste årene kunne ikke fortsette. Intet tre vokser inn i himmelen. På mange måter er vi glade for at roen begynner å senke seg. For mange var 2007 et toppår når det gjelder omsetning. Det ble også et toppår når det gjelder utgifter - og dessverre er dette noe mange vil merke på bunnlinjen. Det er nemlig ikke alle som har hatt et toppår når lønnsomhet trekkes inn.

Nå har mange muligheter for å konsolidere seg. Dersom rentespiralen fra Norges Bank hadde fortsatt, er vi redd for at konsekvensene for mange bedrifter ville ha blitt katastrofale. Byggenæringen sysselsetter hundretusener direkte - og enda flere indirekte. Mange lokalsamfunn står og faller med de mange hjørnestensbedriftene byggenæringen har i kommunene.