Skattens hus

Skattens hus

Sted: Stavanger
Prosjekttype: Nybygg
Totalkostnad/entreprisekostnad eks mva: 180 mill kroner
Areal: 19.100 kvm
Byggherre: Svithun Eiendom
Byggherreombud: Bergtor
Totalentreprenør: Block Berge Bygg
Arkitekt: Brandsberg Dahls Arkitekter
Rådgivende ingeniører: RIB: Multiconsult - RIV og RIE: YIT

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: T. Stangeland Maskin - Betongarbeider og betongelementer: Block Berge Bygg - Betongsaging: Sørvest Betongsaging - Transport av elementer: Ørland Transport - Kjøkkengulv: Acrylicon Rogaland - Stålarbeider: Varhaug Bygg & Montasje - Tømrer: Stavanger Bygg - Taktekking: Protan Bygg & Tak - Glass- og aluminiumsarbeider: Time Aluminium - Maler: R. Olufsen Maler og Gulvservice - Gulvlegger: Jæren Gulv - Flislegger: Jan Petersen - Lecamuring: Waldeland & Dubland - Elektro, sanitær og ventilasjon: YIT - Dataspredenett: Ahlsell - Branntetting/fuging: Thermax - Trapper og rekkverk: Trappeteknikk - Ståldører: Daloc

I Lagårdsveien i Stavanger sentrum har Brandsberg-Dahls Arkitekter tegnet og Block Berge Bygg ført opp et kontorbygg på 19.100 kvadratmeter for Svithun Eiendom.

Bygget er utleid til Skatteetaten, og har 550 kontorarbeidsplasser.

God kjemi avgjørende
Prosjektleder Gaute Nygård i Block Berge Bygg forteller at byget har fem etasjer over gatenivå og to under. – Vi har ført opp bygget i totalentreprise, for en kontraktssum på 180 millioner kroner, ex mva. Vi begynte å rive bygget som stod på tomten våren 2006. Det nye bygget stod ferdig i oktober 2007, noe som har betydd ekstremt kort byggetid.

Nygård sier at for å lykkes med et prosjekt som dette er det viktig at det er en god tone mellom byggherre, leietaker og entreprenør. – Noe av det viktigste for å lykkes med prosjektet er at det er god kjemi mellom partene. Vi må ha ett felles mål og ikke jobbe mot hverandre.

Mest celler
Cirka 70 prosent av de 550 kontorene er cellekontorer. Kontoretasjene har fleksibel innredning. De fleste cellekontorene er bygget opp med 2,4 meter brede moduler og er på ti kvadratmeter. Noen kontorer er av dobbel størrelse.

Bygget har U-form, noe som gjør at alle cellekontorene har yttervinduer. Bærende konstruksjon er av prefabrikkerte betongelement. Bygget har flate tak, som er avtrappet fra fjerde og femte etasje. Fasadene består av profilittglass utenpå betongelementene.

Det er rene kontoretasjer fra andre til femte etasje. I første etasje er det hovedinngang med resepsjon, samt kantine, noen kontorer og et auditorium med plass for 150 personer. I U1 er det kontorer, et auditorium og parkering. Fra deler av denne etasjen er det utsikt mot sjøsiden. I U2 er det trimrom/garderober, sykkelparkering, fjernarkiv, tekniske rom og parkering. Innredningen i kontoretasjene er i bjørkefiner. Det er tepper på gulvene.

Nygård sier at den korte byggetiden var den største utfordringen ved å føre opp bygget. – Vi hadde harde krav til innflyttingsdato, men det gikk greit. Bygget er teknisk avansert, med for eksempel regulering av luft og lys på hvert enkelt cellekontor.

Fleksibelt og rasjonelt
Sivilarkitekt Børge Brandsberg Dahl i Brandsberg Dahls Arkitekter forteller at det mest krevende i planleggingen var ønskene om et bygg med stor fleksibilitet som det skulle være rasjonelt å føre opp. – Vi skulle også følge reguleringsplanen når det gjelder byggehøyde, samt gi bygget et tiltalende ytre. Bruken av profilittglass gjør at fasaden endrer utseende når lyset endrer seg. Den kan være grå, blå og gjennomskinnelig.

Bygget har vannbåren oppvarming via radiatorer. Solavskjerming er lagt inn i glassrutene. Det er i tillegg blendingsgardiner på innsiden. Det er sprinkling i hovedinngangen og brannvarsling med seksjonering i resten av bygget. Bygget har også balansert ventilasjon og SD-anlegg. For å sikre et enkelt og rimelig vedlikehold er det varige materialer og god tilkomst til tekniske installasjoner.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter