AS Betongbygg tilkjent 8,5 millioner

AS Betongbygg er tilkjent om lag 8,5 millioner i erstatning etter at selskapet ble forbigått i anbudskonkurranse for nytt Rygge Sykehjem. 

I en fersk dom fastslår Moss tingrett at Rygge kommune har begått grove saksbehandlingsfeil, og utropt feil vinner av konkurransen. Som en rekke kritikere allerede spådde før konkurransen var avsluttet, ser det dermed ut til at Rygge kommune må betale dyrt for en uryddig anbudsprosess.

Fagekspertisen, de ansatte og kommunens egen administrasjon innstilte alle AS Betongbygg som klar vinner av anbudskonkurransen våren 2006. Det daværende politiske flertallet bestående av Frp, H og Krf ville det imidlertid annerledes, og tildelte tross høylytte protester kontrakten til et annet firma. Heller ikke en fellende avgjørelse i Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) fikk kommunen til å gå i dialog med AS Betongbygg, og saken endte dermed i retten.

Vesentlige saksbehandlingsfeil
Moss tingrett slår i dommen fast at kommunen har brutt en rekke sentrale regler i regelverket for offentlige anskaffelser. Retten legger blant annet til grunn at den valgte entreprenørens tilbud skulle vært avvist fra konkurransen fordi det ikke var mulig å avgjøre hvordan dette skulle bedømmes uten ytterligere avklaringer. Det ble ansett som et brudd på forbudet mot forhandlinger at et brev fra valgte tilbyder ble fremlagt for politikerne, og retten understreket at kommunen har forskjellsbehandlet tilbyderne. Kommunens grunngiving av valget holdt heller ikke mål mener retten som mener kommunen bryter kravene til forsvarlig saksbehandling.

Fornøyd med dommen
– Vi er godt fornøyd med at tingretten ga oss medhold i at kommunen hadde begått grove feil, uttaler AS Betongbyggs advokat, Harald Fosse i Advokatfirmaet Grette.

– Etter vår vurdering skulle imidlertid erstatningssummen vært høyere, og vi skulle også blitt tilkjent saksomkostninger. Men det viktigste for vår klient har hele tiden vært å markere at handlemåten kommunen har utvist ikke er akseptabel, fremholder han.

– I entreprenørbransjen regner man både med seier og tap i anbudskonkurranser, men alle må kunne stole på at avgjørelser som fattes er riktige. Det var den ikke her, legger advokat Fosse til.

En måneds betenkningstid
Fosse opplyser at AS Betongbygg ikke vil angripe dommen med mindre kommunen inngir anke. Blir det en ny runde i lagmannsretten har han imidlertid god tro på at erstatningen vil bli enda høyere.

– Rettspraksis slår fast at en urettmessig forbigått tilbyder skal stilles som om kontrakt ble inngått, og erfaringsmessig ville fortjenesten vært høyere enn hva retten har lagt til grunn i denne saken, avslutter advokat Fosse.

Det er nå opp til kommunen om de velger å betale, eller anke dommen innen en måned. I mellomtiden løper forsinkelsesrentene, som alene allerede utgjør over 1,3 millioner kroner.