Norges ’’hemmelige’’ hytter

Det finnes et stort antall rimelige utleiehytter rundt om i Norge, men hyttene er en godt bevart hemmelighet for store deler av befolkningen. 

Det er Statskog som eier hyttene, og de ligger spredt fra nord til sør. Hyttene ligger blant fiskevann og i turterreng. 250-300 av dem leies ut til langtidsleie, mens rundt 65 hytter er tilgjengelig for korttidsleie.

– Det er jegere og aktive friluftsfolk som har best kjennskap til hyttene. Mange nordmenn er nok ikke klar over denne muligheten til å få seg en rimelig hytteferie, sier Eva Kristin Grøndal i Statskog.

I de travleste jaktsesongene er belegget på hyttene godt. Ellers i året er mange av dem ledige. Grøndal tipser om at det ennå er gode muligheter i vinterferien og påsken.

Bekk og utedo
Mange av hyttene er restaurerte skogstuer og jakthusvær som før ble brukt av skogsarbeidere, forstmenn, jegere og fiskere. Kulturhistorien sitter i veggene. Statskog er åpen på at standarden er gjennomgående enkel.

– Dette er ikke Røkke-palass, nei. Dette er hyttetur på gamlemåten. Du henter vann i bekken og treder av på utedo, sier Grøndal. Til gjengjeld hører det ofte med robåt til hytter ved vann.

De fleste av hyttene har vedovn og propankjøkken. Noen har innlagt strøm, og enkelte er mer avanserte og er utstyrt med solcellepanel og vann i springen.

Man slipper å bo på rom med ukjente. Leier du hytta, har du den for deg selv og dine. Prisene er helt nede i 400 kroner døgnet for de billigste.

Monsen-ferie
Lars Monsen er en vandrende reklameplakat for det gode liv i naturen. I tv-serien på NRK ser vi at han ofte tar inn på hytter eller koier når han må få litt varme i skrotten. Statskog ser ikke bort fra at en Monsen-effekt kan øke interessen for hyttene.

– Det er nok mange som har lyst til å realisere naturdrømmen selv, ikke bare se andre utfolde seg på tv. Jeg vet det er mange som i hvert fall sitter og planlegger spennende turer, sier innehaveren av tittelen ’’Årets Villmarking 2006’’, Atle Stenmo fra Meråker.

Stenmo driver jaktopplæring med Statskog-hytter som base. Han holder også lysbildeforedrag fra sine hyppige turer i norsk villmark, ofte med barn og unge som publikum.

Vinterstid kan det ta både én og to timer å ta seg til en Statskog-hytte, siden ikke alle har brøytet vei. Det er en del av sjarmen, mener Stenmo.

– Det er en fin opplevelse å ta seg til hytta, ikke bare kjøre bil helt til hytteveggen. Det er da det blir en ordentlig tur, sier han.

Og det beste med å ferdes godt utenfor allfarvei?

– Stillheten. Å suge til seg mest mulig av de forskjellige inntrykkene man får. Jeg er svært fotointeressert, og da har naturen mye å by på. Lyssettingen endrer seg hele tida, sier Atle Stenmo.