300 millioner årlig til forskerskoler

Utvalget for høyere utdanning, det såkalte Stjernøutvalget, foreslår 300 millioner kroner ekstra årlig til universiteter og høyskoler for å styrke doktorgrads- eller forskerutdanningen.

Professor Steinar Stjernø har ledet arbeidet i utvalget som tirsdag la fram sine anbefalinger.

Bevilgningen til forskerutdanningen på 300 millioner kroner årlig fremmes av Stjernøutvalget, helt uavhengig av utvalgets forslag til omorganiseringen av den høyere utdanningen.

Forskerskoler
Utvalget vil ha forskerskoler eller mer strukturerte opplegg som oppfyller minstekrav når det gjelder antall studenter (minimum 20), antall veiledere og krav til kurs- og seminarvirksomhet.

Forskerskoler kan etableres i samarbeid mellom flere institusjoner, også utenlandske, anbefaler utvalget.

Ikke eliteuniversitet
Stjernøutvalget mener Norge ikke bør satse på å dyrke fram et eliteuniversitet som kan hevde seg i internasjonal toppklasse. Å få fram et eliteuniversitet kan bety at ett universitet må favoriseres økonomisk.

I stedet mener utvalget at det bør satses videre på forskerutdanningen og på de såkalte sentre for fremragende forskning (SFF)

Nettverk
Daværende forskningsminister Kristin Clemet (H) fikk gjennomslag for et visst element av elitetenkning da hun i 2003 åpnet de første SFF.
Disse sentrene er ikke fysiske sentre, men nettverk av forskere fra ulike universiteter og forskningsmiljøer som er underlagt en ledelse og evaluering fra uavhengige, utenlandske instanser.

Internasjonal fagekspertise har på vegne av Norges forskningsråd plassert 10 av 21 sentre for fremragende forskning utenfor Oslo, og 11 av 14 sentre for forskningsdrevet innovasjon (SFI) til Tromsø, Trondheim og Bergen.