Politihuset i Follo

Politihuset i Follo

Sted: Ski
Kontraktkostnad, inkl. mva: 85 mill kroner
BRA: 6.500 kvm
Prosjekttype: Politihus
Byggherre: Follo Utvikling
Totalentreprenør: Hersleth Entreprenør
Arkitekt: Stein Halvorsen AS
Leietaker: Follo politidistrikt
Rådgivende ingeniører: Prosjekt- og byggeledelse: Svendby Bygg Consult - RIB: Dr. Techn. Kristoffer Apeland - RIV: ÅF Consult - RIE: Elvita - RIBR: Reinertsen Engineering - RIA: Brekke og Strand Akustikk - VVA: COWI - LARK: Grindaker

Underentreprenører og leverandører: Varme og sanitær: VVS Comfort - Elektro: Installatøren Gressvik - Ventilasjon: K.E.Kolberg - Prefab/stål: Kynningsrud Prefab - Grunnarbeider: Sarpsborg Park & Anlegg - Gulvbelegg: ATG Håndverk - Taktekking: Protan Tak - Malerarbeider: Magnusson - Heisanlegg: Sanne Spesialheiser - Fasader/alu.glass: Ema Glass - Innv. glassfelter/kontrofronter: Modulvegger Oslo - Solskjerming: Vental Solex

Det kan se ut som om det nye politihuset i Ski allerede har havnet på de skrå bredder. Dristige, arkitektoniske valg profilerer bygget effektivt.

Politihuset blir liggende østvendt noen hundre meter vest for Ski sentrum og skuer ut over sitt publikum. I det minste deler av publikummet. Follo Politidistrikt dekker i alt 13 kommuner, og det nye tinghuset på 6.500 kvm skal huse både Ski politistasjon, Politiets Sikkerhetstjeneste, administrasjon og påtaleenhet. Når bygget nå er overlevert, vil ca 150 ansatte få sin daglige arbeidsplass i Follo Politihus.

Velfungerende trekløver
Bak byggherre Follo Utvikling AS, finner vi Entra Eiendom og Optimo AS, sammen med Bjørn Dæhlie og Vidar Svendbys selskap Ski Eiendom AS. Follo Utvikling AS eier bygget, men har inngått 20 års leieavtale med brukerne. Ski Eiendom har nærmest opsjoner på justisbygg her i landet, og står nå bak det nye politihuset i Florø, tinghus i Hønefoss, Eidsvoll og på Gjøvik. Foruten altså tinghuset i Follo tvers over veien for det nye politihuset. To andre viktige aktører er også med.

Stein Halvorsen Sivilarkitekter AS har tegnet alle byggene for Ski Eiendom tidligere, og har også i dette politihuset stått for en særpreget arkitektur. Hersleth Entreprenør hadde kort fra vei fra sin forrige byggeplass i Ski, som også var tinghuset. Tydeligvis et trekløver som ser ut til fungere svært godt sammen.

Bygget tipper
Det nye politihuset er på 6.500 kvadrat og har fire etasjer i tillegg til kjeller. Bygget er nærmest kvadratisk og består av to bygg. Et innelukket atrium er dannet av en U-formet fløy. Et eget frittstående bygg utgjør et markant hjørne, og lukker bygget for innsyn til atriet utenfra. Dette bygget skiller seg ut ved nesten fravær av rette vinkler i fasadene, og står på synlige søyler mot øst. Det tipper utover på to sider, visstnok så mye som ti grader. Første etasje inneholder publikumsinngang til kundesenteret, og går over to etasjer. I denne delen er det tydelig lagt ekstra vekt på flottere materialer, med Altaskifer på gulv, og bjerkefiner på veggene. Herfra går det klare skiller mellom de utadrettede funksjonene i den åpne publikumsdelen og i den indre med kontorer og kommunikasjonsveier for de ansatte. Avgrensingene styres av fysiske restriksjoner og sonekontroll. Over publikumsdelen, i tredje og fjerde etasje, finner vi et stort parolerom formet som et auditorium. På samme plan befinner kantinen seg. Arkitekten har for øvrig latt krav til universell uforming være med på å danne grunnlaget for materialvalg og løsninger.

U-en i bygget inneholder i det vesentligste møterom, operasjonssentral, avhørsavdeling, trimrom, garderobeanlegg og kontorer. Atriet i midten bidrar til mye gjennomstrømmende dagslys, og med malt gips, lyse kontorfronter med glassfelt og linoleum på gulvene, skulle arbeidsforholdene være de beste.

Spesielle krav
Politiets garasje ligger i underetasjen, med flere inn - og utkjørsler og utrykningsporter. Foruten tekniske rom, befinner også arrestavdelingen seg her. De 18 cellene har utgang til luftegård. På samme nivå som parkeringskjelleren er det bygget en 30 meters skytebane under bakken langs bygget. Den var ikke med i de opprinnelige planene, men har kommet med i prosessen underveis. Både politihus og tinghus har uvanlige funksjoner med ekstra behov for sikringstiltak, som skiller seg fra de fleste ordinære byggeoppdragene. De tekniske fagene, spesielt på elektro, men også med lås - og sikkerhetssystemer, må nødvendigvis ha konsepter og løsninger som ligger i helt i forkant av ordinære bruksområder. Etter arbeidet med tinghuset, har totalentreprenør Hersleth Entreprenør fått bred erfaring med disse spesielle byggetekniske utfordringene.

- Byggeteknisk har celleavdelingene med sine spesielle krav til overflate, funksjon og blant annet lydkrav vært utfordrende. I tillegg var det skrånende bygget en beregningsmessig og utførelsesmessig utfordring. Det generelle behovet for sikring i form av skudd - og innbruddssikring har selvfølgelig satt sitt preg på byggeprosessen. Det har vært en krevende, men artig prosess, sier produksjonsleder Reinert Hersleth hos Hersleth Entreprenør. Firmaet har hatt alle betong - og tømmerarbeider, samt mur - og flisarbeider. På det meste har det totalt vært ca 70 mann i sving på politihuset.

Kontraster i form og farge
Arkitekten har tegnet et bygg som gir kontrast til det lyse fargeomfanget i tinghuset. Fasadene består av jernvitrolbehandlet, sibirsk lerk, mens bygget med publikumstilgang har kinesisk, sort basalt. Ser vi bort fra glassveggen i publikumsdelen, skilter Follo politihus ikke med overdådig bruk av energikrevende panoramavinduer. Med radiatorer og tilknytning til fjernvarmenettet, er dette blant de faktorer som gjør at kravene om energieffektivisering i offentlige bygg er innfridd.

Enkelte kan nok reagere på at politiet nå tydeligvis flytter ut av sentrum. Men Ski stasjon vil bli bygget ut med en direkte undergang over til Vestveien. Både tinghuset og det nye politihuset, med sine publikumsrettede funksjoner, vil da bli liggende veldig nært de sentrale områdene i Ski.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter