Alfheim

Alfheim

Sted: Asker
Kontraktssum eks mva: 157 mill kroner
Prosjekttype: Boligblokker med 104 leiligheter
BTA: 8.000 kvm
Byggherre: Alfheim Utvikling
Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør
Arkitekt: L.O.F Arkitekter
Rådgivende ingeniører: Byggeleder I: Veidekke Eiendom - Byggherre II: ROM Eiendomsutvikling - RIB: Will Arentz - RIB kontroll: Stener Sørensen - Akustikk: BS Akustikk - RIBr: Egil Berge - Ribr kontr.,vegplanlegging: Rambøll Norge - LARK: Gartner Stian Rennesund

Underentreprenører og leverandører: Aluminium/glass: Br. Bøckmann - Armeringsstål: Celsa Steel Service - Asfaltering: Kolo Veidekke l Badekabiner: Parmarine Ltd - Balkonger: UBAB Ulricehamns Betong - Balkongmontasje: Østlandske Byggtjenester - Balkongrekkverk/innglassing: Windoor - Blikkenslager: Buskerud Blikk & Mont. - Forskaling: Peri - Garasjehimling/T-profilhimling: Isoteks Bygg - Gatevarme/dryppvanningsanlegg: Andenæs VVS - Grunnarbeider: Dokken - Gulvsparkling: Vestfold Gulvavretting - Listverk og utforinger: Berntzen & Green - Hulldekker: Kynningsrud Prefab - Kjerneborring: Betovent - Kjøkken/garderobe: Sigdal - Konstr.stål: Bygg Teknisk Stål - Maler: Brødrene Vatendal - Mur-/puss-/flisarbeider: Murus - Parkett: Bo Andren - Plattendekker: AB Ferdig Betong - Plattendekker Alfheim D: Nordisk Prefab - Fasadesystemer: STO Norge - Ståldører: Firesafe - Taktekking/radonsperre: Icopal Tak Sør - Trapper: Nor element - Trapperrekkverk: Weland - Tredører: Swedoor - TUE Elektro: Abicon - TUE Rør: Akva VVS Asker - Vindu/balkongdører: NorDan

For første gang har Veidekke og ROM Eiendom utviklet et boligprosjekt sammen. Resultatet heter Alfheim og ligger midt i Asker sentrum.

Veidekke Eiendom AS og ROM Eiendom AS har gått sammen om å utvikle et spennende leilighetsprosjekt i Asker. Med svært sentral beliggenhet og i bedagelig rusleavstand til jernbane, buss og diverse kjøpesentre har Veidekke Entreprenør nylig ferdigstilt 104 leiligheter. Tomta har inntil byggingen startet ligget mer eller mindre brakk, men har en fortid med funksjonærboliger for ansatte i NSB. Den attraktive tomta var ROM Eiendoms bidrag i prosjektet, mens Veidekke har hatt ansvaret for utviklingsprosessen.

Med studioleiligheter
Leilighetene består av to trinn, Alfheim del 1 og del 2. Den første delen består av tre sammenhengende bygg, formet som en åpnet U. Her er 88 leiligheter fordelt over fire og fem etasjer, med arealvariasjon fra 40 til 120 kvadratmeter. De fleste leilighetene i del 1 er gjennomgående, med gode lys - og solforhold. Det buede bygget består av mindre studioleiligheter, fra 39 til 50 kvm. De har ikke egne balkonger, derimot disponerer de en egen takterrasse. Svalgangene ut mot gårdsrommene, har en viss utvidelse i dybden på midten og fungerer som balkonger i en sosial setting.

Del 2 er et eget frittstående bygg i forlengelsen av del 1, og har 16 leiligheter i 4 etasjer. Bygningsformen har gitt store muligheter for flere spennende varianter av romløsninger. Alle 104 leilighetene har en takhøyde på 2,55 meter. I trinn 2 har alle leilighetene gasspeis, i trinn 1 er dette kun lagt inn i øverste etasje.

Strenge lydkrav
U-formen er neppe tilfeldig valgt. Med en sterkt trafikkert E18 som nærmeste nabo, er det lagt ned mye arbeid i å overgå krav og forskrifter til et behagelig innemiljø. Alle leiligheter har balansert ventilasjon, men det er spesielt prosjektets søndre grense, det buede bygget med studioleiligheter, som har stilt store krav til bygningsteknikk og akustikk.

- Det er lagt ekstra vekt på lyddempende tiltak, med bruk av tegl og med bruk av dobbel gips innvendig. Vinduene i studiodelen ut mot E18 har to vinduer montert utenpå hverandre. Likeledes har vi lagt ned mye arbeid i fuging for å hindre mulig lydlekkasje. Vi har stilt vesentlig strengere krav enn støyberegningene tilsa, forteller Veidekkes prosjektleder Knut Olav Haakonsen. Byggestarten var i januar 2006, der det ble sprengt ut fjell i bakkant. Hele bygget er fundamentert til fjell, og det er gravd ut til en felles garasjekjeller som ligger under og mellom byggene. Taket på parkeringsanlegget består av hulldekker.

- Reguleringsmessig er tomta maksimalt utnyttet, og det var viktig å ha en lukket karakter mot utsiden. Sammen med det siste bygget har det blitt en oase i gårdsrommene, sier arkitekt Mathias Løvlie hos L.O.F Arkitekter. Veidekke har gjort maksimalt ut av uteområdene, både i gjennomføring og i utførelse, med lekeplasser, benker og vannfontene. - Det er en forbilledlig bruk av ressurser på naturstein og granittheller, som ikke mange andre ville gjort, påstår Løvlie.
Fasadene har mye tegl og forseggjorte detaljer, og det er også benyttet et smekkert grafittgrå aluminiumssystem stedvis på betongbalkongene.

Troner alene
Etter krav fra kommunen har Veidekke oppgradert gaten, som også heter Alfheim. Med nedlagt vannbåren varme i gaten, har denne nå fått bymessig standard, med fortau, benker og beplantning. Første etasje mot denne gaten består delvis av næringsarealer, som etter hvert også vil inneholde koselige småbutikker. Asker sentrum har passert stasjonsbygdstadiet, og er for lengst å regne som en fremtidsrettet og pulserende småby. Som et resultat er hele Alfheimområdet under utvikling, og det planlegges videre utbygging på flere nabotomter i øst.

Inntil videre vil dette prosjektet trone alene, og fra de mange leilighetene oppover i etasjene vil det i flere år kunne nytes et fantastisk utsyn mot fjorden og inn til hovedstaden.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter