Kunnskapsløst om byggenæringen

Vi blir stadig forbauset over hvor lite politikere og fagfolk i finansverden vet om byggenæringen. Alle renteøkningene har gjort at folk som vil kjøpe nye hus, nå setter seg på gjerdet. Det er omtrent bråstopp i nye husbestillinger. Likevel mener ledende bankfolk at Gjedrem godt kan heve renten ytterligere.

De samme finansfolkene hevder at det er ingen katastrofe om boligbyggingen stanser. Da kan jo byggenæringen bygge for det offentlige, hevder de med skråsikker mine. Staten har jo nok penger uansett. De som produserer kjøkken og vinduer, kan selvsagt gå rett til en tunneljobb synes å være omkvedet.

Årsaken til den børsuro som nå ryster verden er grådighet, ikke minst innenfor bank- og finansmiljøet. Det er ikke måte på hvor mange fantasifulle finanspakker som er sydd sammen. Dessverre har alt for mange - både naive kommuner, bedrifter og privatpersoner gått på limpinnen. Finans- og meglergutta har de siste årene danset på bordene for å feire sine fete opsjonspakker etter at mange av dem har rundlurt sine kunder.

Byggenæringens Landsforening og andre av næringens organisasjoner har gjennom år prøvd å drive voksenopplæring både innenfor politikk og finans. Men så langt har ikke næringen lykkes i å forklare at det er stor forskjell på bygg og anlegg - ja, til tider kan det være som man er i to verdener.

Det vil være hjerteskjærende dersom myndigheten med Norges Bank i front og med finansnæringen som gode medspillere, igjen skal velte byggenæringen ned i avgrunnen. Sist forsvant det 60 000 personer ut av næringen (husk hva som skjedde for 15 - 20 år siden). Etter år med hardt arbeid har næringen bygget seg opp igjen. Nye fagfolk er kommet på plass. Vi har flinke snekkere som kan lage kjøkken, bad, vinduer, dører. Vi har dyktige tømrere som kan bygge hus og sette alle elementene sammen med de øvrige handverkerne som trengs for å bygge et hus. Men en flink snekker har ofte ikke forutsetninger til å bli en god tunnelbas. Til det er avstanden mellom yrkene for stor.

Vi har gode folk på alle plan i bedriftene i byggenæringen. Dette er hardt arbeidende mennesker - og ikke spekulanter. Denne næringen ber om stabile rammevilkår og forutsigbarhet. Dersom Norges Bank fortsetter sin rentetrapp, er vi redd for at mange vil gå av seg skoene. Da kan vi få en psykologisk knekk i samfunnet som kan få langt alvorligere virkninger enn at noen milliarder papirpenger forsvinner fra børsen.