Tror på to nye renteøkninger i år

Økonomene i Nordea tror at Norges Bank vil sette opp styringsrenta to ganger i år. Første renteøkning kommer i mars.

Nordea-økonomene antar at Norges Banks rentemøte onsdag ikke vil gjøre noe med renta, det vil først skje på marsmøtet. Deretter tror de at neste renteøkning kommer på høsten, i tredje kvartal.

- Det er stor spenning knyttet til lønns- og prisutviklingen utover våren, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

Han anslår at lønnsoppgjøret kan gi en lønnsøkning på minst 5,75 prosent, og at prisstigningen blir høyere enn det Norges Bank tidligere har forutsatt, derfor venter han ytterligere to rentehevinger i år.

Mangel på hender
Arbeidsledigheten i Norge er rekordlav, og flere bransjer opplever mangel på arbeidskraft.

- Mitt inntrykk er at det også er tyngre å skaffe folk fra utlandet. Spesielt i bygg- og anleggsbransjen er det knapphet på arbeidskraft i hele Europa, sier Juel.
Mangel på ledige hender fører til at arbeidsgiverne blir opptatt av å ta vare på sine ansatte, og Juel sier at han ser en stor vilje hos arbeidsgiverne til å kjøpe seg ut av problemene.

- Det er heller ikke lett å se moderasjon i kravene fra arbeidstakerne, og jeg tror det er en viss risiko for at lønnsøkningen blir enda høyere enn vårt anslag på 5,75 prosent.

Uoversiktlig
2007 ble et økonomisk gullår i Norge med et vekstanslag på mer enn 5 prosent.
Til tross for internasjonal finansuro og store fall på børsene har økonomene i Nordea justert opp anslagene for økonomiske vekst i Norge i 2008, selv om veksten i år trolig ikke blir så høy som rekordåret 2007. Men Nordea-økonomene innrømmer at det økonomiske bildet er spesielt uoversiktlig framover, og avviser ikke at det kan komme overraskelser.

- Det er risikofaktorer knyttet til den økonomiske utviklingen i Asia, og det kan gå dårligere i USA enn vi tror. Det kan også komme overraskelser angående prisutviklingen i Norge, men vi tror at norsk økonomi vil komme seg bra gjennom de urolige tidene, sier Juel.