Holdningen vår til boliglån er i endring

Uroen på finansmarkedet og risikoen for fallende boligpriser har ifølge Nordea gjort bankkundene mer forsiktige når de søker om boliglån.

- Vi har ikke strammet inn utlånspraksisen som følge av markedsuroen den siste tiden, men vi merker at bankkundenes holdninger har endret seg. Det er blitt lettere å få aksept fra kundene for at de kanskje ikke skal låne så mye. Bankkundene har kanskje fått større forståelse for at risiko er noe man skal ta på alvor, sier informasjonsdirektør Rune Kibsgaard Sjøhelle i Nordea til NTB.
I motsetning til Fokus Bank, som har strammet inn utlånspraksisen når det gjelder boliglån, har de to største bankene i Norge, DnB og Nordea, ikke gjennomført noen formelle endringer i sin utlånspolitikk overfor kunder som søker om boliglån.

Totalfinansiering
Nordea gir fortsatt såkalte førstehjemslån på 100 prosent, og innvilget flere slike lån med 100 prosent finansiering i fjor enn året før.

- Slike lån er et relativt nytt produkt i markedet, og etterspørselen har økt. Det er unge låntakere som søker disse lånene. Og erfaringen vår er at misligholdet blant unge låntakere som har førstehjemslån er mindre enn i andre grupper. Når unge mennesker først låner, er de nøye med å betale, sier Sjøhelle.
Erfaringene er de samme i DnB, ifølge bankens informasjonsdirektør for personmarkedet, Aud-Helen Rasmussen.

Mellomfinansiering
Fortsatt gir Nordea også mellomfinansiering til folk som ønsker å kjøpe ny bolig før de har solgt den de har, ifølge Sjøhelle.

- Men betjeningsevne og sikkerhet må naturligvis tilfredsstille bankens krav, understreker han.

Nordea har dermed ikke lagt seg på samme linje som Fokus Bank, som nå maksimalt gir førstehjemslån på maksimalt 90 prosent av verdien på boligen.
- Bakgrunnen er større usikkerhet om hvordan boligprisene vil utvikle seg, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Langli til adressa.no.

Han sier Fokus Bank også er blitt mer tilbakeholdne med mellomfinansiering.

Tendens
Nordea merker imidlertid en klar tendens til at låntakere sitter lengre med mellomfinansiering nå enn tidligere, ifølge bankens informasjonsdirektør Sjøhelle.
Han sier Nordea ser dette som et utslag av at boligmarkedet ikke lenger er i like sterk vekst som tidligere.

- Vi bruker mye tid på å bevisstgjøre kunder som søker mellomfinansiering om at de kan risikere å bli sittende med to lån som må betjenes over tid, sier informasjonsdirektør Aud-Helen Rasmussen i DnB.