Bråstopp for husleverandørene

Norges Banks rentepolitikk har skapt en usikkerhet som nå gjør at boligproduksjonen kan stanse i Norge.

- De mange renteøkningene til Norges Bank er nå i ferd med å slå benene under husprodusentene i Norge. Fra å ha opplevd topp etterspørsel og produksjon, har vi i løpet av de siste månedene merket at det kommer færre bestillinger på nye hus. Ja, i siste kvartal i fjor var det nærmest bråstopp, sier adm. direktør Finn Hjulstad i Nordbohus til Byggeindustrien.

- Vi vet at det er behov, og vi vet at folk ønsker å kjøpe Nordbohus, men de mange renteøkningene har gjort at folk flest har satt seg på gjerdet. Den uroen vi nå har fått på børsen i tillegg gjør ikke situasjonen bedre, sier Hjulstad som er opptatt av at både myndighetene og Norges Bank er seg bevisst på hva man nå gjør.

Stor virksomhet

Det er ca. 50 medlemsbedrifter i Nordbohus. De har 1 100 fast ansatte medarbeidere. Totalt omsatte bedriftene i kjeden i fjor for ca. 2,5 milliarder kroner. Boligtallene for 2007 er fortsatt ikke klare, men året før bygde Nordbohus 1 652 hus og var med det nummer to av boligbyggerne i Norge.

- Frem til 3. kvartal i år lå vi ca. 14 prosent under fjorårstallene når det gjelder igangsetting. I 4. kvartal stoppet det omtrent opp. Dette er en for oss helt ny situasjon - og en meget dramatisk situsjon for hele bygge-Norge, sier Hjulstad.

- Nye forskrifter gjør at prisene på boliger øker. Mange har antydet en tilleggsregning på 160 000 kroner på en bolig. Prisøkningen i 2007 var ellers rekordhøy. Når renta så stiger, er det ikke rart at folk blir tilbakeholdne. Myndighetene og sentralbanksjefen har et enormt ansvar. Tar de ikke dette ansvaret inn over seg kan det føre til en rasering i norsk næringsliv, mener Hjulstad. Stopper boligbyggingen opp - ja, det er det mye som stopper i Norge, sier han.

Mange borte

Nordbohus har drevet i mer enn 20 år. Mange av de store husprodusentene som var med da Nordbohus ble startet, er for lengst borte. Det gjelder spesielt slike produsenter som Moelven og Hetlandhus. Moelven var en betydelig husbygger.

- Mange av dagens husprodusent-kjeder har gjerne flere medlemmer enn oss. Men vi fokuserer ikke på antallet, men på kvaliteten på de bedriftene som er under vår paraply, sier Hjulstad. Våre medlemsbedrifter er også i det alt vesentlige langt større enn mange av bedriftene som driver under andre kjeder, sier han.

Snekkerne er viktige

- Vi er veldig opptatt av snekkerne våre. Det er også årsaken til at vi har lagt så stor vekt på de utførende når vi nå har laget det store kickoff-arrangementet vårt på Lillehammer, sier han.

Må legges om

- Vi regner med at rentepolitikken til Norges Bank blir lagt om - og vi regner med at boligkjøperne kommer ned fra gjerdet. Da er vi opptatt av å bygge hus av beste kvalitet - og innenfor det nye regelverket som nå kommer. For boligkjøperne er de nye reglene meget viktige, sier han. Problemet er at man må begynne å øve nå på de nye reglene om man skal makte å kunne bygge til den kvaliteten som kreves allerede til neste år. Det som skjer på boligbyggsiden nå er nærmest en revolusjon, sier han.