Frykter ekstremvær natt til lørdag

Det ventes full storm på utsatte steder på Sørvestlandet natt til lørdag. Uværet nærmer seg grensen for ekstremvær, ifølge Meteorologisk institutt.

Et kraftig stormsenter skal passere Sør-Norge fredag kveld og natt til lørdag. Utsatte steder på kysten vil få full storm. I fjellet er det fare for liten storm.
Den sterkeste vinden vil ramme området fra Jæren i vest til Kristiansand i sør. Også videre østover vil folk merke vinden.

- Dette er så kraftig at vi nå vurderer om vi skal gå ut med et ekstremværvarsel, sier vakthavende meteorolog Vibeke Thynes ved Meteorologisk institutt til NTB.
I så fall vil uværet få et navn. Forrige ekstremvær var Rita, som herjet i Nord-Norge i dagene før jul i fjor. Det er forbokstaven S som står for tur nå.

Innstilte ferjer
De fleste ferjer mellom Norge og Danmark blir innstilt som følge av stormvarselet. Unntaket er DFDS' Pearl of Scandinavia, med avgang fra Oslo til København fredag klokken 17.

- Den vil være i ly av Skagen når det verste været er ventet ved midnatt, sier Tore Sannum, selskapets øverste sjef i Norge.

Også ferjesambandet E39 Arsvågen-Mortavika kommer trolig til å bli stengt på grunn av uværet.

- I samråd med ferjeoperatøren Fjord1 har Statens vegvesen bestemt at dersom værvarselet slår til, så vil stamveisambandet bli stengt fra fredag kveld til lørdag morgen. Det er kapteinen på ferjene som avgjør tidspunktet for når sambandet kan åpne igjen, skriver Vegvesenet på sin nettside.

Advarer mot fjellovergangene
Uværet vil trolig føre til at også de fleste veiforbindelsene mellom Øst- og Vestlandet vil bli stengt natt til lørdag.

- Det er ventet opp mot full storm i Rogaland og Agder etter hvert som stormsenteret kommer inn over Sør-Norge. Derfor anbefaler vi at folk ikke begir seg ut på kjøretur mellom Øst- og Vestlandet i kveld og i natt, sier vakthavende meteorolog Roar Teigen i Storm Weather Center til VG.no

Værvarslet for det neste døgnet viser at også innlandsområdene på Østlandet vil bli rammet av uvanlig vær.

De verste vindene vil legge seg utover formiddagen lørdag, men det er fortsatt ventet en del kastevind på innlandet.

Frykter fiskerømning
Fiskeridirektoratet oppfordrer alle oppdrettere til å kontrollere anleggene sine i forkant av stormen. Det gjelder spesielt oppdrettere i Rogaland og Agder-fylkene.

Direktoratet har lagt en sjekkliste ut på nettet. Havari kan føre til skader, slik at oppdrettsfisk rømmer.

Under en storm 31. august 2006 rømte 490.000 oppdrettsfisk fra et oppdrettsanlegg i Tustna på Nordmøre. Dette er den største av mange alvorlige rømningssaker fra norske anlegg.