Randineborg på Tjøme

Randineborg på Tjøme

Randineborg
Sted: Tjøme
Kontraktssum eks mva: 57 mill kroner
Prosjekttype: Boligblokk
Antall leiligheter: 42
BTA: 5.100 kvm
Byggherre: Veidekke Eiendom
Totalentreprenører: Veidekke Entreprenør
Arkitekt: Ole Roald AS Arkitektur
Rådgivende ingeniører: RIB: Sweco = RIBr: Norconsult = RIA: Multiconsult
= LARK: Tegn Landskap Underentreprenører og leverandører: Elektro: Xpert Installasjon = Rørlegger: Rørmakeriet = Ventilasjon: Vestfold klima og Ventilasjon = Grunnarbeider: Carl C Fohn = Fundamentering: Holt Risa = Malerarbeider: Stokke-Tønsberg Maleservice = Flisarbeider: Glonor = Trapper: Tretrappa = Natursteinsmuring: Valdres Naturstein = Kobber og blikkenslager: Erling Freitag = Rekkverk: Svein R. Jakobsen = Taktekking: Icopal Tak Øst = Elementtrapper: Con-Form Lunde = Parkett: Bo André Norge = Lås og beslag: Lås og Prosjektservice = Vinduer: Norgesvinduet = Dører: Swedoor

 

Det er ikke ofte det ferdigstilles leiligheter på Tjøme. Her har Veidekke til og med trådt til med egne båtplasser.

4.500 fastboende i Tjøme kommune får hvert år storinnrykk når feriegjestene velter innover i en av landets største feriekommuner. De flytter som regel inn i de omtrent 2500 hyttene og fritidshusene i kommunen. Leilighetsprosjekter kan telles på en hånd, et av de nye er Veidekkes Randineborg ved Mølledammen nordvest på Tjøme.

- Det har vært en utfordring å bygge så tett og så mye på Tjøme som stort sett bare er bebygd med hytter og fritidsboliger, sier arkitekt Ola Roald i Ola Roald AS Arkitektur. Han har lykkes svært godt med å dempe volumet på bygget, ved å legge det ned en etasje i terrenget mot veien og ved å få til spill i arkitekturen ved materialvalg i fasadene. Byggets 42 terrasserte leiligheter, fra 54 til 158 kvadratmeter, er fordelt på tre etasjer. En fjerde etasje består av loftstuer tilhørende leiligheten i tredje etasje. Arkitekt Roald så det som prinsipielt viktig å unngå svalganger, siden disse ville vende ut mot den trafikkert veien. De fem trapperommene har også TKS-heiser som har gjort atkomsten fra parkeringskjeller mer behagelig og personlig. Prosjektet har ikke livsløpstandard, men har strukket seg langt for å nå størst mulig brukergruppe.

Flott landskapsarkitektur

Selv om tomta første gang er beskrevet i 1322, var siste næringsvirksomhet her et gartneri. Den lille Mølledammen er et utløp fra Kynna, Tjømes eneste ferskvann. Historiske rester fra en mølle, gir en pekepinn om tidlige tiders næringsvirksomhet. Bekkeutløpet er nå delvis lagt om. Et vannspeil er anlagt på tomta mot sjøen, som sammen med bruer og gangveier bekrefter idyllen i området.

Byggestarten var i oktober i 2006, med en del sprenging på begge sider av tomta. En lomme i midten av tomta besto av mye dårlig grunn - både jord, morene og leire. Hele bygget er derfor pelet til fjell. Hovedkonstruksjonene, etasjeskillere og skille mellom leilighetene er i plasstøpt betong. Leilighetene er delt opp med tradisjonelt stenderverk. Det er mulighet for alternativ oppvarming med gasspeis, også med gasstilkobling til kjøkken og på terrassene for de som ønsker det.

Med båthavn

De aller fleste av leilighetene er gjennomgående, og dette har gitt arkitekten en mulighet til å lage flere spennende variasjoner med spennende romløsninger. Enhetene fremstår som påkostede, og kveldssol med utsikt mot sjøen ligger høyt på skalaen. Tilgangen til etterlengtet båtplass er behagelige 200 meter unna. Veidekke har lagt ned betydelige ressurser i å oppgradere og bygge ut eksisterende båthavn ut mot Vrengensundet.

Fasadene har to tydelig definerte sider. Treveggen mot veien og fronten av bygget med store glassflater og terrasser. Et fornemt preg er skapt av den delvis royalimpregnerte kledningen og av jernvitrolbehandlet sibirsk lerk. Det er aluminiumskledte vinduer og alufasade ved hver oppgang, i tillegg til at hele fjerde etasje er beslått med blankvalset kobber. Ved førstegangs bekjentskap skal det godt gjøres å ikke bli imponert av den utstrakte bruken (ca. 250 kvm) av tørrstablet skifer i boder og ved byggets ende i sør.

- Tomta er utnyttet maksimalt, både sideveis og med tanke på mønehøyde. Innenfor de økonomiske rammene har det vært en utfordring å få alle detaljene på plass, bekrefter prosjektleder hos Veidekke Entreprenør, Pål Rogne Renna. - Rent byggeteknisk medfører nesten flate tak, alltid ekstra fokus på tetting. Det er viktig å få vannet ut og ned, sier han.

Skadefritt prosjekt

Avstanden inn til Tønsberg er ikke mer enn 16 - 17 kilometer, og området bør således være særs interessant for mange. Den viktigste grunnen til at det står igjen noen få usolgte enheter, ligger sannsynligvis i Tjøme kommunes innførte boplikt. Den blir etterfulgt svært nøye. Med sosialistisk flertall i kommunestyret, står den også sterkere enn noen gang. Endog med begrensede tillempninger i denne politikken, ville leilighetene på Randineborg være ypperlige fritidsleiligheter og blitt revet bort på timen. Dette første byggetrinnet er organisert som et borettslag. Et eventuelt trinn to er planlagt som en lavere bebyggelse foran eksisterende bygg i front.

For to år siden var det få utenlandske arbeidstakere, på dette prosjektet, har det med UE-enes og de innleide fra Adecco, utgjort bortimot halvparten. Men mulige kommunikasjonsproblemer har tydeligvis ikke gått utover HMS-arbeidet; Randineborg har vært et skadefritt prosjekt. Prosjektleder Rogne Renna ser frem til pålagte adgangskontroller på byggplassene i fremtiden. Da enten i form av lett synlige adgangstegn eller som gjennomført elektronisk registrering på avstengte byggplasser.

- Systemet som nå benyttes, er en utfordring å følge opp. Erfaringen er at vi ikke alltid kan stole på at folk skriver seg inn frivillig, eller at de rett og slett glemmer det, avslutter Rogne Renna.

Tekst og foto: Trond Joelson

 

 

 

 


Flere prosjekter