Husholdningene låner fortsatt mer

Låneopptaket til husholdninger og ideelle organisasjoner tiltok i 3. kvartal 2007, viser tall fra SSB. 

Netto opptak av lån og annen gjeld over de fire siste kvartalene økte med 9 milliarder kroner til 202 milliarder kroner.


Gjeldsveksten i 3. kvartal 2007 forklares i hovedsak av økte låneopptak i banker og statlige låneinstitutt samt økning i annen gjeld. Forsikringstekniske reserver har i de siste kvartalene dominert utviklingen for finansinvesteringene. Avsetningene av midler til forsikringstekniske reserver i 3. kvartal 2007 var betydelig høyere enn i samme kvartal året før, mens avsetningene i 1. og 2. kvartal 2007 var betydelig lavere enn i tilsvarende kvartaler i 2006.

Nettofinansinvesteringene over de fire siste kvartalene fram til utgangen av 3. kvartal 2007 er beregnet til -73,5 milliarder kroner. Hovedtendensen er at utviklingen i finansinvesteringene har flatet ut og at fallet foreløpig har stoppet opp.

Andre endringer, som i hovedsak omfatter kursgevinster av verdipapirer, økte verdien av husholdningenes finansielle eiendeler med 93,8 milliarder kroner i de siste fire kvartalene. Samlet økte nettofordringene med 20,3 milliarder kroner over firekvartalsperioden. Ved utgangen av 3. kvartal 2007 var husholdningenes finansielle nettoformue på 448,9 milliarder kroner.