Høyre og Venstre godtar ikke endret FoU-støtte

Både Høyre og Venstre er sterkt imot Statistisk sentralbyrås (SSBs) forslag om å endre regelverket for statsstøtte til norske bedrifters egen forsknings- og utviklingssatsing (FoU).

Ordningen med skattefradrag for forsknings- og utviklingsarbeid i bedriftene - SkatteFUNN - ble innført av Høyre-sentrumsregjeringen i 2002. SSB har evaluert ordningen etter fem års virke, og presenterte konklusjonene torsdag.

- Det er veldig gledelig at SSB slår fast at forskningen har økt betydelig og at spesielt småbedriftene har benyttet seg av ordningen, sier Høyres Gunnar Gundersen og Jan Tore Sanner.

Angrep
Gundersen, Sanner samt Venstres Odd Einar Dørum går imot det de kaller de rødgrønnes angrep på ordningen.

- Høyre foreslo i 2008-budsjettet å styrke ordningen ved å øke beløpsgrensen i FoU-prosjektene med 25 prosent (fra dagens beløpsgrense på 4 mill. kr. red. anm.) og å ta bort maksimal timesats på 500 kroner. Høyre forventer nå at regjeringen legger bort alle forslag om å erstatte dagens forutsigbare skatteordning med en rettighetsbasert tilskuddsordning, sier de to Høyre-representantene.

Dørum sier «det ikke henger på greip at regjeringen foretar innstramminger i en vellykket insentivordning som fører til mer privat FoU og verdiskapning i næringslivet.»

Benyttes mindre
SSB foreslår i sin evalueringsrapport at statsstøtten bør legges om fra skattefradrag til en rettighetsbasert støtteordning. Samtidig blir det foreslått at hver bedrifts fradragsgrense økes til 5 millioner kroner fra 2009 for å bringe realverdien tilbake til 2002-nivået.

Omleggingen begrunnes med at færre bedrifter søker om skattefritak enn for noen år tilbake - 2.545 i 2006 mot 3.176 i 2005 - uten at årsaken kan defineres nærmere.

Forskningsmeldingen fra 2005 sier at Norge skal ha en FoU-innsats som tilsvarer 3 prosent av BNP, og SSB mener at det bør lanseres ytterligere tiltak slik at bedriftenes FoU-innsats økes. Etter at par år med stigende interesse, er antall søknader nå færre og det totale fradragsbeløp mindre. For 2006 har bedriftene oppnådd vel 1,1 milliarder kroner i skattelette i forbindelse med FoU, og dette er vel 400 millioner kroner mindre enn foregående år.

Godt fornøyd
SSBs evaluering har skjedd på oppdrag fra Forskningsrådet, og rådet sier seg i en pressemelding godt fornøyd med arbeidet. SkatteFUNN fører til mer forskning i bedriftene enn vi ville ha fått uten ordningen - og en krone fra det offentlige utløser i gjennomsnitt to kroner i investeringer fra næringslivet, slår Forskningsrådet fast.

Rådet legger også vekt på at bedriftene er gjennomgående fornøyd med ordningen, og at den virker best i de små bedriftene der de ansatte har relativt lavt utdanningsnivå, og i foretak der FoU-intensiteten er lav.

Forskningsrådet har også merket seg at SSB har drøftet endringer i SkatteFUNN, blant annet forbedringer av fradragstaket og endring til rettighetsbasert tilskuddsordning.

- Vi mener at hensynet til ordningens forutsigbarhet for bedriftene taler for at ordningen ikke knyttes til en bestemt budsjettpost på statsbudsjettet, slik en tilskuddsordning innebærer. De svakheter ved SkatteFUNN som SSB peker på, kan utbedres innenfor dagens ordning, mener administrerende direktør i Forskningsrådet, Arvid Hallén.