Satser på vei- og jernbane

I dagens forslag til Nasjonal transportplan kom det tydelig frem at vedlikehold av vei- og jernbane har blitt nedprioritert.

Nasjonal Transportplan

* Forslaget til Nasjonal transportplan 2010-2019 er utarbeidet av de statlige transportetatene Jernbaneverket, Kystverket og Statens vegvesen, samt Avinor AS.

* Planen består av faglige anbefalinger til regjeringens arbeid med stortingsmeldingen om Nasjonal transportplan. Stortingsmeldingen skal etter planen legges fram i desember 2008 og behandles av Stortinget i vårsesjonen 2009.

* Nasjonal transportplan revideres hvert fjerde år, og dette er tredje gang planen fremmes.

- Vi prioriterte vedlikehold for lite i forrige forslag til NTP. Det skal vi gjøre noe med nå, sa jernbanedirektør Steinar Killi i dagens pressekonferanse.

Jernbaneverket la frem et forslag om 17 milliarder til vedlikehold, noe som vil øke inneværende NTB med hele 30 prosent.

- Det er ingen tvil om at mangel på vedlikehold har vært synlig. Men det har blitt tydeligere i senere tid på grunn av det store etterslepet, sa vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Statens vegvesen har behov for en vesentlig økning av midler til drift og vedlikehold av stamveiene, på samme måte som for dagens riksveier.

Både Jernbaneverket, Kystverket, Statens vegvesen og Avinor vil prioritere vedlikehold høyest i den kommende tiårsperioden. Forfallet på veier og jernbanenett skal stoppes, og dermed blir det lite penger til nyinvesteringer.