Jernbaneverket Jernbaneverket

Jernbanen 1,1 milliard etter skjema

Det er få lysglimt i tunnelen for de 80.000 passasjerene som onsdag, for n'te gang, ble rammet av togkaos på Østlandet.

Torsdag legges forslaget til Nasjonal transportplan (NTP) for perioden 2010-2019 fram. Så langt har politikerne slitt med å innfri sine løfter for jernbanen.

Etter tre statsbudsjett med den rødgrønne regjeringen, ligger jernbanen 1.104 millioner kroner bak målene i transportplanen.

- Vi drar med oss etterslepet inn i neste NTP, sier nestleder i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, Torstein Rudihagen (Ap), til Aftenposten.

Han sier at regjeringen har vært nødt til å bruke mer på drift og vedlikehold enn planlagt på grunn av etterslep fra den forrige regjeringen.
Ifølge Aftenposten lå Bondevik 2-regjeringen 1,3 milliarder kroner bak målene om investeringer i jernbanen etter sine fire statsbudsjett.

Men opposisjonen har likevel store forventninger. Stortingsrepresentant Borghild Tenden (V) sier den rødgrønne regjeringen har mer penger å rutte med enn den forrige, og at det spesielt haster med dobbeltspor på strekningen Oslo - Ski.

- Jeg håper Jernbaneverkets innspill om å utsette dobbeltspor på denne strekningen er en trussel og et rop om hjelp, sier hun.